• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kamera u kineskom nacionalnom parku snimila jedinu albino pandu na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Unikatna životinja, stara pet ili šest godina, sa retkom genetskom mutacijom koja joj je podarila krem belu boju krzna, nedavno je prošetala stazama rezervata prirode Volong u Kini

  • 0
Panda

Panda Foto: Shutterstock

Prva i jedina albino panda na svetu, otkrivena još 2019. godine, nedavno je konačno prošla pored kamere osetljive na pokret!

Čini se da ovo jedinstveno biće na svetu živi srećno i zdravo u Nacionalnom rezervatu prirode Volong u Kini.

Reč je o zaštićenom regionu u provinciji Sečuan, koji je dom za oko 150 džinovskih pandi (Ailuropoda melanoleuca), pa i ovog njihovog unikatnog rođaka, prenosi Sciencealert.

Albino panda je nosilac retke genetske mutacije koja uobičajeno crno-belo krzno ove vrste pretvara u jednolični "kaput" bledo krem boje.

Postoji šansa da ovo genetsko stanje izazove fizička oštećenja ili bolesti ove životinje.

Iako su prošle četiri godine otkako su njeno postojanje zabeležile terenske kamere, još nema znakova da panda, koja ima pet ili šest godina, boluje od bilo koje bolesti.

Iako je reč o "crnoj ovci" zajednice panda, izgleda da se ona u nju dobro uklapa. Na snimku iz februara ove godine, koji je nedavno emitovala kineska državna televizija, prikazana je potpuno bela panda u interakciji sa majkom pandom i njenim dvogodišnjim mladunčetom.

"Odrasle divlje pande u Volongu u februaru prolaze kroz period estrusa (parenja). Ženke sa mladuncima mogu biti veoma agresivne ako im se druga odrasla panda približi“, kaže inženjer Vej Rongping iz Kineskog centra za očuvanje i istraživanje džinovskih pandi.

"Ova ženka bila je izuzetno mirna i nije pokazala agresiju, pa je moguće da je ona majka potpuno bele pande."

Terenske kamere u rezervatu za divlje životinje snimile su više od deset daljih interakcija između albino pande i drugih pandi u regionu.

Kako navode kineski mediji, postoji i snimak bele pande koja se igra sa crno-belim vršnjakom.

Pol albino pande još nije utvrđen, ali istraživači kažu da je dostigla veličinu odrasle jedinke i pokazuje znake polne zrelosti.

Da bi saznali više o njoj, istraživači se nadaju da će dobiti još snimaka i možda naći način da dobiju deo njene DNK.

Ako se albino panda bude parila sa običnim pandama, nije sigurno da će njena genetska osobina biti nasledna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari