• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priuštite danas svojoj kućnoj mezimici mnogo zagrljaja, jer je ovaj dan osmišljen upravo za njih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voljena ali i proganjana, ljupka i ponekad zločesta, dugodlaka ili bez ijedne dlake, pripadnica porodice Felidae brzo je postala bliska čoveku koji joj je posvetio mnoge praznične datume, pa i 30. maj

  • 0
Svetski dan grljenja mačke 30. maj

Foto: Shutterstock

Međunarodni dan zagrljaja sa mačkom, koji se obeležava 30. maja, prilika je da svoju kućnu mezimice čvrsto zagrlite i razmazite još više.

Istorija piše da mačke nisu uvek i svuda bile voljene.

Ipak, u mnogim civilizacijama i narodima su poštovane toliko da su dobile i svoje praznike, od kojih se jedan proslavlja krajem maja.

Domaća mačka je vrsta iz porodice Felidae koja se često razlikuje od divljih članova veće porodice mačaka.

Mačke se klasifikuju kao kućne, mačke sa farme i divlje mačke koje slobodno lutaju i izbegavaju kontakt sa ljudima.

Domaće mačke su veoma važne za čoveka i njegov emotivni život. One se s njim druže i izuzetni su pomoćnici u domu i okućnici kad je reč o lovu štetnih glodara.

Mačke registruju zvuke koji su jedva čujni ili se javljaju na visokim frekvencijama. Takvo je oglašavanje miševa i drugih malih sisara.

Ako želite da svoju mačku danas iznenadite, priuštite joj jedan ekstra jak zagrljaj i neku poslasticu.

Mačke su poštovali stari Egipćani, a egipatska boginja Bastet se često prikazuje kao mačka, ponekad u borbenom stavu lavice.

Prema Herodotu, grčkom istoričaru, ubijanje mačke bilo je strogo zabranjeno u drevnim vremenima. Kad god bi mačka uginula prirodno, porodica je oplakivala njenu smrt, a svi članovi familije su brijali obrve kako bi pokazali žalost zbog njenog odlaska.

Svetski dan zagrljaja sa mačkom 30. maj

Foto: Pixabay

Kada je u jednoj grčkoj porodici uginula mačka, odneli su je u sveti grad Bubastis, gde je balzamovana i sahranjena. Herodot je bio zatečen prizorom domaćih mačaka u Egiptu, jer je viđao samo divlje mačke. Držanje mačaka kao kućnih ljubimaca tradicionalno je slično među starim Grcima i Rimljanima, jer su kao kućne ljubimce držali lasice koje su lovile miševe.

Najraniji dokazi o grčkim domaćim mačkama mogu se naći na grčkim novčićima iz sredine petog veka pre nove ere: na njima su prikazani Jokastis i Falantus, legendarni osnivači Regiona i Tarasa koji se igraju sa svojim mačkama ljubimicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari