• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan pčela, 20. maj, opominje čovečanstvo na opasnost koja preti populaciji ovih insekata

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od zaslađivanja hrane do melema za rane, med je jedan od prirodnih proizvoda ovih insekata čija je ugroženost uveliko zabrinjavajuća

  • 0
Svetski dan pčela 20. maj Foto: Pixabay

Svetski dan pčela obeležava se svake godine 20. maja.

U poslednje vreme, vlada velika zabrinutost zbog izuzetno ugroženog statusa ovih insekata.

Međutim, informacije i saveti o tome šta treba da se preduzme u vezi sa tim su šturi i malobrojni.

Zato je osmišljen Svetski dan pčela koji bi trebalo da obrazuje ljude o važnosti ovih insekata i načinima opstanka.

Ako želite da spasete pčele od izumiranja, uključite se u aktivnosti Međunarodnog dana ovih bića.

Anton Janša, pionir modernih tehnika pčelarenja u rodnoj Sloveniji 18. veka, jedan je od prvih pčelara koji je pomogao da se proširi svest o značaju ovih insekata u čitavom svetu.

Od tada je pčelarstvo vitalna potreba u svim ekosistemima i ekonomskim sistemima.

Međutim, malo ljudi shvata značaj pčela i ne zna kako da pomogne u njihovom spasavanju. Stoga su Ujedinjene nacije i proglasile Svetski dan pčela.

Pčele su pod stalnom pretnjom zbog ljudske aktivnosti koja uključuje uvođenje invazivnih insekata, pesticida, promene u upotrebi zemljišta i prakse monokulture koje neprekidno uništavaju pčelinje zajednice.

Svetski dan pčela pomaže da se ljudi obrazuju o njihovoj važnosti i ulozi koju imaju u okviru životne sredine. One pomažu rast 90 posto svetskih biljnih vrsta i učestvuju u izgradnji ekosistema širom sveta, a 35 procenata svetskih useva zavisi od pčelarstva.

Ovaj dan usmeren je i na poštovanje drugih oprašivača, poput slepih miševa, kolibrija i leptira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari