• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li znate da je današnji dan posvećen svim kokoškama sveta?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni dan poštovanja ptice koja se smatra potomkom dinosaurusa, obeležava se svakog 4. maja, a aktivisti za zaštitu životinja ukazuju javnosti na njenu ugroženost kao jednog od najzlostavljanijih bića na našoj planeti

  • 0
Međunarodni dan poštovanja kokoški Foto: Shutterstock

Danas je 4. maj, Međunarodni dan poštovanja koka.

U mnogim zapadnim zemljama ceo maj posvećen je negovanju saosećanja prema najzlostavljanijim životinjama na planeti.

Međunarodni dan poštovanja koka je dan ukazivanja poštovanja prema kokoškama i drugoj domaćoj živini.

On je ustanovljen na 4. maja 2005. godine, kad ga je pokrenula aktivistkinja Karen Dejvis, ne samo za kokoške, već i za druge domaće ptice sa farme kao što su ćurke i patke.

Ove ptice uzgajaju se za proizvodnju hrane, eksperimente, obrazovanje i zabavu.

Zbog toga je cilj Međunarodnog dana poštovanja kokošaka da smanji bol i nevolju ovih ptica podizanjem svesti javnosti o njihovom stanju.

Dan takođe naglašava važnost i prednosti veganskog načina života.

Kokoške se smatraju potomcima dinosaurusa i najrasprostranjenije su pripitomljene ptice koje se mogu naći svuda gde postoji ljudska populacija.

Divlje kokoške su evoluirale od divljih ptica iz džungle i nalik su pticama iz jugoistočne Azije koje su živele pre 50 miliona godina. DNA analiza i matematički modeli prate njihovo poreklo: prva amnionska jaja pojavila su se pre otprilike 340 miliona godina, a prva kokoška se pojavila pre oko 58.000 godina.

Pripitomljavanje koka počelo je pre 8.000 godina u jugoistočnoj Aziji, a zatim se proširilo po celom svetu.

U početku se kokoške nisu koristile za ishranu, ali su upotrebljavane u borbama, posebno petlovi. Tek između 400. i 200. godine pre nove ere, ljudi su počeli da koriste kokošku u ishrani.

Kokoške su od početka pripitomljavanja stradale zbog uslova života i konstantnog zlostavljanja, zbog čega je i pokrenut Međunarodni dan njihovog poštovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari