• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Imate mezimce sa posebnim fizičkim potrebama? Kolin Pejdž izborila se da danas bude njihov dan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Formalno priznat kao Dan kućnih ljubimaca sa invaliditetom, 3. maj podseća javnost nekih zapadnih zemalja na važnost brige o životinjama sa telesnim nedostacima

  • 0
Dan kućnih ljubimaca s posebnim potrebama 3. maj Foto: Shutterstock

Dan kućnih ljubimaca sa posebnim fizičkim potrebama se danas, 3. maja, obeležava u SAD i nekim zapadnim zemljama.

Reč je o danu u kome se ljubitelji životinja podstiču da usvajaju, vole i podržavaju kućne ljubimce sa ograničenim telesnim sposobnostima.

Vlasnici takvih životinja učestvuju u proslavi ovog dana podelom iskustava o naporima i izazovima sa kojima se suočavaju dok brinu o njima.

Cilj formalno priznatog Dana kućnih ljubimaca sa invaliditetom je da obrazuje javnost o brizi o životinjama s posebnim fizičkim potrebama. Iako ograničenog kretanja i sposobnosti, ovakav ljubimac može doneti veliku radost u život svog vlasnika.

Nacionalni Dan kućnih ljubimaca sa ograničenim fizičkim sposobnostima pruža priliku da se razmisli o udomljavanju baš takve životinje.

Život bilo koje životinje sa fizičkim nedostatkom može se završiti fatalno, jer preživljavanje u divljini sa slomljenim ekstremitetom ili nedostatkom vida rezultira skoro trenutnom smrću.

Kao vlasnik možete promeniti tok života pasa ili mačaka tako što ćete ih dovesti u udobnost svog doma.

Invalidnost kod kućnih ljubimaca nije neuobičajena i može biti uzrokovana starošću, bolešću, povredama i drugim razlozima.

Uz ljubav i brigu, oni mogu da prevaziđu svoje nedostatke i da udobno žive.

Dan kućnih ljubimaca s posebnim potrebama 3. maj Foto: Shutterstock

Kućni ljubimci sa invaliditetom se nepravedno zanemaruju kada je u pitanju udomljavanje.

Ako odlučite da usvojite psa ili mačku s posebnim fizičkim potrebama, razmislite o promeni enterijera i merama koje možete preduzeti da njihov boravak u domu što mirniji.

Preuzimanje ovakve odgovornosti nije lako, ali se višestruko isplati, izjavila je Kolin Pejdž, koja je 2006. godine osmislila da se 3. maj obeležava kao Nacionalni dan kućnih ljubimaca sa fizičkim nedostacima.

Iskustva sa ljubimcima kojima je neophodna ovakva briga mogu biti različita, ali se iskreni ljubitelji životinja posvećeno bore kako bi njihovi ljubimci uživali u svim udobnostima koje zaslužuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari