• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dok proslavljate Međunarodni praznik rada, setite se i nasmejanih samojeda: Danas je i njihov dan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljubitelji ove izuzetne rase, čiji pripadnici imaju prave osmehe na licima, dogovorili su se da 1. maj bude rođendan svih belih, pufnastih i jedinstvenih kucova poreklom iz Sibira

  • 1
Svetski dan samojeda 1. maj

Foto: Pixabay

Samojed je poznat kao pas sa “ugrađenim osmehom”.

Pravi smešak koji ima na licu, osim što sprečava nakupljanje bala u njegovim ustima (što je posebno opasno na temperaturama ispod nule), takođe topi srca svakog ljubitelja pasa.

Rasa je postala toliko voljena da su njeni poklonici proglasili 1. maj za Međunarodni dan samojeda.

Ne zaboravimo da se danas obeležava i Svetski dan dudl rasa pasa.

Samojed je dobio ime po narodu Samojeda iz Sibira, gde je i nastao kao rasa. Ne samo da se pokazao kao odličan lovac, stočar i pas za vuču sanki, već je ovaj ljubimac mekane snežnobele dvostruke dlake grejao vlasnike u periodu užasnih hladnoća.

Ljubitelji samojeda koji se nađu u Seulu u Južnoj Koreji mogu da se druže sa grupom ovih pasa u kafiću “Gieoul’s House”. Ustanova je dobila ime u čast starog samojeda po imenu Gieoul (korejska reč koja znači “zima“),

Zanatlije koje vole pse možda će zainteresovati podatak da višak dvostruke poddlake samojeda može da se pretvori u predivo!

Samojed je ostavio tragove u mnogim aspektima života i rada, u istoriji, književnosti i drugim oblastima.

Eta je samojed koji je putovao do Južnog pola, u ulozi vodećeg psa na sankama u ekspediciji Raolda Amundsena 1911. godine.

Moustan od Argenteaua je samojed koji je 1906. predstavljao svoju rasu kao prvi pas registrovan u Američkom kinološkom savezu.

Reks je samojed velikog srca, koji je učestvovao u više od 30 spasavanja, prevozio je doktore do zaglavljenih putnika u voz zavejanom snegom i bio glavni pas u američkoj pošti, kako je napisano u Priči o Reksu sa Belog puta, autora Džima Českavića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari