• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas se na svim kontinentima obeležava Svetski dan laboratorijskih životinja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine, 24. aprila, ljubitelji životinja bore se za okončanje patnje svih četvoronožaca koji umiru u mnogim biološkim i naučnim eksperimentima i zagovaraju njihovu zamenu naprednim tehnologijama

  • 0
Svetski dan laboratorijskih životinja

Foto: Shutterstock

Svetski dan laboratorijskih životinja posvećen je svim četvoronošcima koji se žrtvuju u eksperimentima u naučne svrhe.

U danu koji im je posvećen, aktivisti se zalažu za okončanje patnje životinja u laboratorijama i njihovu zamenu naprednim naučnim tehnologijama.

Ustanovljen 1979. godine, Svetski dan laboratorijskih životinja i povezana nedelja laboratorijskih životinja, bio je katalizator pokreta za okončanje patnje životinja u laboratorijama širom sveta i njihovu zamenu naprednim bionaučnim tehnologijama. Alternativne metode koje mogu zameniti istraživanje na životinjama su algoritmi, organi na čipu, mikrodoziranje...

Laboratorijske životinje se koriste u biomedicinskim istraživanjima radi otkrivanja uzroka, dijagnoze i lečenja bolesti, u kozmetičkoj, pa čak i vazduhoplovnoj i ratnoj industriji, i u mnoge druge svrhe. Postoje napori da se smanji broj životinja koje se koriste u testiranju, jer ono nije uvek pouzdano. Životinje se previše razlikuju od ljudi i efekti određenih proizvoda koji se na njima testiraju ne mogu se u potpunosti predvideti.

Stavljanje prava životinja na prvo mesto je cilj Svetskog dana laboratorijskih životinja, stvorenog da skrene pažnju na njihovu patnju i ubistva u laboratorijama širom sveta.

Nacionalno antivivisekciono društvo (NAVS) stvorilo je ovaj dan pre više od 40 decenija i od tada je kampanja stekla ogromnu popularnost i mnoge zagovornike.

Istraživanja na životinjama primenjuju se od 2. veka p.n.e, a prva moderna testiranja na životinjama mogu se pratiti u vezi sa antraksom i stvaranjem insulina tokom 19. i 20. veka.

Korišćenje životinja radi testiranja je postalo popularno u genetici i toksikološkom testiranju lekova. Međutim, zamke eksperimenata su izašle na videlo zbog velikog broja povreda i smrtnih slučajeva životinja, kao i nekoliko neuspešnih projekata.

Nacionalno antivivisekciono društvo (NAVS) osnovano je 1875. godine i postalo prva antivivisekciona organizacija na svetu. To je neprofitna grupa za zaštitu životinja sa sedištem u Londonu čiji je cilj da zamene testiranje na životinjama naprednijim naučnim tehnologijama.

“Animal Defenders International” (A.D.I.), osnovana 1990. godine je još jedna grupa za zaštitu prava životinja. Obe organizacije su stekle ogromnu popularnost i stvorile veliki uticaj tokom godina u cilju okončanja istraživanja na životinjama. Oni su osmislili Svetski dan laboratorijskih životinja kako bi podigli globalnu svest o fatalnim efektima testiranja na životinjama, istovremeno podstičući naprednije tehnike.

Iako nove tehnologije stalno zamenjuju istraživanja na životinjama, zastareli zakoni ih vraćaju na početnu tačku i eksperimentišu na četvoronošcima pre nego što izbace proizvode na tržište.

Svake godine zarad čovekove sigurnosti milioni životinja pate i umiru u eksperimentima kojima se, kako je dokazano, nikada ne može verovati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari