• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svetski dan hrčka: Pre 93 godine, 12. aprila, slučajno je otkriven nestali "zlatni" pripadnik vrste

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pokažite danas svom malom krznenom prijatelju koliko ga volite, uz posebnu poslasticu i dodatnu pažnju, a ako niste vlasnik ovog milog bića, razmislite o tome da ga nabavite

  • 0
Svetski dan hrčka Foto: Pixabay

Dan hrčaka 12. aprila posvećen je ovim slatkim malim glodarima koji spadaju među omiljene kućne ljubimce u svetu.

Hrčci su simpatični i lako ih je odgajati. Sve što vam treba je ljubav i posvećenost njihovom dobrom zdravlju, pravilnoj ishrani i nezi.

Da li želite da nabavite hrčka za svoje dete, ali niste sigurni kako da ga čuvate? 12. april posvećen je upravo hrčku i obrazovanju ljubitelja ovih životinja, o svemu što treba da znaju kad je reč o njegovom držanju u domu.

Naučite danas sve što možete o hrčcima!

Hrčci su deo istorije ovog sveta; zabeleženo je da su postojali skoro 11,2 miliona do 16,4 miliona godina tokom epohe srednjeg miocena u Evropi i severnoj Africi. Njihovo prisustvo u Aziji proteže se od šest miliona do 11 miliona godina. Nažalost, s vremenom su najmanje četiri različite vrste hrčaka izumrle, a jedna od njih je živela u severnoj Africi, tokom perioda srednjeg miocena.

Godine 1797. naučnici su zabeležili postojanje hrčaka, a 1839. Džordž Robert Voterhaus je opisao sirijskog hrčka.

Sirijski hrčak smatrao se izumrlim sve dok ženka ovog hrčka sa mladuncima nije otkrivena upravo 12. aprila 1930. godine.

Otkriće je napravio biolog Izrael Aharoni, koji je pokrenuo ekspediciju u blizini drevnog grada Alepa, sa ciljem pronalaska sirijskih hrčaka.

On je čuo priče o "zlatnom hrčku" i poželeo da pronađe ovo stvorenje, iako se smatralo da je izumrlo. Aharoni nije voleo da putuje, ali je imao snažan cilj.

Danima je tragao sa lokalnim lovcem i konačno je otkrio leglo sirijskih hrčaka. Međutim, desilo se nešto užasno.

Naučnici su poneli ovo leglo, ali su ubrzo primetili da je ženka hrčka počela da jede svoje bebe!

Bilo je to razočaravajuće otkriće, ali se zna da je to prirodni nagon ženke ako oseti da mladuncima preti opasnost.

Trinaest beba hrčaka koje su preživele odgajene su u leglu, a ostatak priče je istorija ove životinjice. Svi domaći zlatni hrčci u mnogim zapadnim zemljama potiču od onog kojeg je 1930. godine ulovio Izrael Aharoni. Divlji sirijski hrčak se, nažalost, danas smatra ugroženom vrstom.

Širom sveta postoje 24 različite vrste hrčaka koji dolaze u različitim veličinama.

Možete li zamisliti hrčka dugog 34 centimetra? Toliko poraste evropski hrčak koji se smatra najvećom podvrstom ovih glodara.

Ime "hrčak" postalo je od nemačke reči "hamstern“ što znači "ostava", a to upravo rade ovi ljupki glodari. Njihove obrazne kese služe za čuvanje i nošenje hrane koju potom skrivaju u jazbinama. Ponekad su im oči prevelike u odnosu na kapacitet stomaka - bolje rečeno obraza koji se toliko šire da hrčkovi ne mogu da se proguraju kroz ulaz u svoju kuću ili tunel!

Hrčkovi su najaktivniji u zoru i sumrak i uglavnom usamljeni, iako su veoma plodni. Oni su i veoma radoznale životinje, tako da svi kavezi za hrčke za kućne ljubimce moraju biti veliki i dobro obezbeđeni od njegovog bekstva!

Kao i mnogi drugi glodari, i hrčak se nažalost često koristi u laboratorijama, radi proučavanju različitih bolesti i medicinskih stanja.

Godine 2001, britanske kladionice pokrenule su prilično neobičan sport - trke hrčaka, kako bi nadomestile trke konja.

Poput minijaturnog događaja Formule 1, odvažni učesnici trčali su stazama u svojim točkovima, koji su bili preuređivani da bi bili brži. Osim ove uloge, hrčak je bio i zvezda holivudskih filmova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zavuče se u ćošak i gricka li gricka: Najmanji hrčak na svetu obožava šargarepu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari