• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psi i kompjuteri: Ljubimci koji njuhom otkrivaju teške bolesti uskoro će postati učitelji mašinama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahvaljujući osetljivom čulu mirisa, psi mogu da dijagnostikuju rak, dijabetes i druga ozbiljna oboljenja. Ipak, nauka ide dalje i planira da angažuje ljubimce da svoje dijagnostične sposobnosti prenesu algoritmima

  • 0
Pas podučava veštačku inteligenciju

Foto: Shutterstock

Psi imaju neverovatnu sposobnost da prepoznaju mirise organskih jedinjenja koji ukazuju na teške bolesti u ljudskom telu.

Brojne studije su pokazale da obučeni psi mogu otkriti mnoge vrste bolesti, uključujući rak pluća, dojke, jajnika, bešike i prostate.

Sa preciznošću od 99 procenata, a u izvesnim slučajevima čak 99, 8 posto, oni prepoznaju i Covid, malariju, Parkinsonovu bolest.

Ideja o korišćenju pasa za otkrivanje karcinoma je prvi put predložena 1989. godine, za bolesnike koji pate od melanoma. Od tada, veštine pasa u otkrivanju raka nadmašile su analizu mirisa koju obavljaju mašine i veštačka inteligencija.

U jednoj studiji iz 2015. godine, psi koji su bili u stanju da nanjuše bolesti otkrili su rak prostate iz uzoraka urina, sa preciznošću od 98 do 99 procenata.

Sada psi treba da nauče mašine kako da nanjuše - rak, prenosi Moderndogmagazine!

Uprkos neverovatnim sposobnostima koje psi pokazuju za ovu vrstu dijagnostičkog rada, malo je verovatno da će ih koristiti radi rutinske dijagnostike.

Ipak, smatra se da psi mogu biti odlični učitelji.

Ideja Andreasa Meršina, naučnika u MIT Centru za bitove i atome je da čovekov najbolji četvoronožni prijatelj pokaže algoritmima veštačke inteligencije kako na prepoznaju bolest.

Zamisao o "elektronskom nosu" nije nova, ali doskoro niko nije smeo da potvrdi sposobnost pasa da otkrivaju najsloženija oboljenja. Meršin želi da to promeni tako što će integrisati pseći njuh sa “mirisnom” analitikom mašine.

Meršin je izjavio da je bio zapanjen sposobnostima pasa da nanjuše bolesti i činjenicom da su neki psi, obučeni da otkriju određenu vrstu raka, u stanju da dijagnostikuju i druge maligne bolesti, uprkos maloj sličnosti mirisa različitih vrsta kancera.

Neki psi koji nisu bili obučavani za otkrivanje malignih oboljenja uspeli su da nanjuše kancere svojih vlasnika!

“Psi” prate miris, a ne molekule, i nekako otkriju suštinu raka“, kaže Meršin i dodaje da nijedan analitički alat današnjice to ne može da obavi, jer se oslanja na listu “sastojaka”.

“Znati od čega je nešto napravljeno nije isto što i znati na šta miriše”, kaže Meršin.

Iako je dug put do ostvarenja Meršinove želje, njegov krajnji cilj je da iskoristi sposobnost pasa da dijagnostikuju karcinom prostate kako bi prosledio podatke algoritmu koji bi jednog dana mogao da otkrije kancer sa tačnošću obučenog psa.

Meršin planira da ovu tehnologiju stavi u vaš džep, odnosno da u pametne telefone ugradi - elektronski nos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari