• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako nije zvanično registrovan, Dan farmskih životinja danas se masovno obeležava

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od minijaturnih pilića do krava i konja, farmske životinje su neophodne za poljoprivredu i normalan život svakog čoveka na planeti, jer obezbeđuju meso, jaja i mlečne proizvode i pomažu u održavanju zemlje

  • 0
Dan farmskih životinja Foto: Pixabay

Nacionalni dan farmskih životinja prvi put je obeležila Kolin Pejdž 2005. godine.

Pejdž je poznata stručnjakinja za životni stil slavnih kućnih ljubimaca, autorka i spasilac životinja.

Iako ovaj dan nije registrovan kao zvanični “praznik” farmskih životinja, on se masovno proslavlja u SAD.

Jedan od glavnih razloga ustanovljavanja ovog dana bili su loši uslovi života domaćih životinja. Nažalost, moderna vremena traže ogromne prostore gde se životinje tretiraju manje humano.

To znači da se drže u skučenim uslovima gde preovlađuju infekcije, bolesti i nizak kvalitet života. Osim toga, da bi se svi životinjski proizvodi plasirali masama, mnogim farmskim životinjama se i dalje besomučno ubrizgavaju antitela.

Farmske životinje imaju i svoj dan na globalnom nivou koji se obeležava 2. oktobra. Osnovna svrha oba dana je ista: dugoročna zaštita farmskih životinja uz obezbeđenje bojih uslova života.

Po jednostavnoj logici, proizvodi domaćih životinja koje svakodnevno konzumiramo biće nam od koristi samo ako životinje žive u odličnim uslovima.

S druge strane, ne možemo a da ne pomislimo o životu iz perspektive životinja koje strahovito pate kako bi ljudi mogli da jedu.

Ta tema obrađena je u filmu “Krava” autorke Andree Arnolda, u jednom od najpotresnijih dokumentarnih filmova.

Mislimo i o tome, ali ne samo danas!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari