• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi TikTok brend: Penzionisani krojač iz Koreje šije maštovite krevete i igračke za mačke

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jaši Ha, 79-godišnji krojač u penziji, sa suprugom i kćerkom Kristinom osmišljava i pravi mačije igračke i postelje koje se mogu kupiti na veb sajtovima ali i u prvom njujorškom kafiću za mace

  • 0
Jaešin Ha i mačiji kreveti Printskrin: TikTok/whiskstowhiskers

Odlazak u penziju za mnoge ljude znači opuštanje posle napornog radnog veka.

Ali, 79-godišnjem Jašiju Hau, koji se zajedno sa suprugom penzionisao 2019. nakon četiri decenije rada u prodavnici muške odeće, posao zapravo cveta.

Jaši u poslednje tri godine pravi krevete za napuštene mačke. Njegova posvećenost ovom poslu postala je viralna na TikToku nakon što je njegova kćerka Kristina Ha objavila video koji prikazuje dan iz života njenog oca.

"Moji roditelji su se spremali za odlazak u penziju kad je počela pandemija korona virusa“, rekla je Kristina Ha za Dodo i dodala da su porodično počeli da šiju maske 2020. godine, nakon što su se ona i njen suprug vratili kod njenih roditelja.

"To je bio izuzetno stresan period, ali smo pravili maske nekoliko meseci“, rekla je Kristina. "Nakon toga smo shvatili da nam je ostalo mnogo neiskorišćenog materijala i tkanine, pa smo počeli da razmišljamo o tome šta bismo mogli da uradimo s njima".

Kristina je suosnivačica Meow Parlour, prvog kafića za mačke u Njujorku, i predsednica neprofitne organizacije Meow Parlour Cats, Inc. pa su odlučili da bi najbolje bilo da prave krevete za mačke.

"Ne sećam se kako smo se dogovorili da pravimo mačije krevete, pogotovo zbog činjenice da mačke nikada nisu koristile krevete, pa smo pomislili da će poželeti nešto drugačije", rekla je Kristina. "Tokom leta smo počeli da šijemo modele, a mačke su ih "testirale".

Porodica Ha je dala probne modele kreeta hraniteljima i usvojiteljima mačaka.

"Krevete smo oprali da bismo videli kako će izgledati i postavljali ih u razne delove kuće kako bi mačke ležale u njima“, rekla je Kristina. "Trebalo je samo poboljšati kvalitet i osigurati da izdrže što više pranja".

Jaši i njegova supruga prave i igračke za mačke. Prvo su počeli da šiju igračke u obliku morske zvezde, bubamare, kornjače, pa čak i korejskog pirinča.

"Od početka su pravili oblike sa temom okeana, poput morskog konjića ili ajkule, jer moj otac kaže da mačke vole ribu“, kaže Kristina.

"Iako sumnjam da su mačke ikada komunicirale sa morskim konjićima ili ribama klovnovima, ne bih da sputavam svog oca koji se odlično zabavlja".

@whiskstowhiskers It makes me so happy to see how my dad spends his retirement. I hope one day, I can have days that feel like it's purposeful, but also includes mid-day naps, K-dramas, and cat time. #catdadha #dad #cats #dayinthelife ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Kristina kaže da su njeni roditelji veoma posvećeni detaljima. Jaši vodi računa o kvalitetu, pa su napravili čak četiri vrste kreveta dok nisu odabrali savršen model.

"Moj otac primećuje detalje, pa je video da mačke uvek sede na sredini kreveta. Od početka je želeo da krevet bude ravan, a ostale osobine morale su da budu privlačne mačkama", dodaje Kristina.

Kada imaju mnogo kreveta na zalihama, Haovi ih prodaju preko veb stranice Meow Parlour i u kafiću. Deo novca ide neprofitnoj organizaciji Meow Parlour, a drugi deo dobijaju Kristinini roditelji.

"Izrada mačijih kreveta daje mojim roditeljima osećaj svrhe u ovom delu njihovog života“, rekla je Kristina.

Ali, što je najvažnije, Jaši i njegova supruga napuštenim mačkama širom sveta omogućavaju malo udobniji život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovaj bucmasti bišon je lek za raspoloženje: Pokušavao da se provuče između rešetkica, pa se zaglavio

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari