• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svim “herojima ravnog repa” želimo svu sreću: Danas je Međunarodni dan dabra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan najpoznatijeg zubonje među životinjama obeležava se svake godine 7. aprila, na dan kad je rođena Doroti Ričards, popularna “žena dabar” koja je proučavala ove glodare više od pola veka

  • 1
Dabar

Foto: Pixabay

Međunarodni dan dabra proslavlja se svake godine 7. aprila.

Ovaj dan je 2009. godine osmislila neprofitna organizacija “Beavers, Wetlands & Wildlife”, sa članovima u SAD, Kanadi i drugim zemljama.

Kao datum ovog praznika izabran je 7. april, jer se tad proslavlja i rođendan Doroti Ričards, popularne “žene dabra” koja se bavila proučavanjem dabrova 50 godina.

Reč “dabar“ potiče od staroengleske reči “beofor“, što znači “braon“ ili “svetao“. Dabrovi su kopneno-vodeni glodari koji žive u umerenoj severnoj hemisferi, u zemljama poput Kanade, Poljske, Nemačke, Francuske, centralne Rusije, južne Skandinavije… Njihova prebivališta su u slatkovodnim sredinama, rekama, jezerima, potocima i barama.

Dabrovi imaju velike glave, stasita tela i smeđe ili sivo krzno, a prednje i zadnje šape su im isprepletene mrežama.

Ove životinje, prozvane “herojima ravnog repa”, imaju nesrazmerno veliki uticaj na životnu sredinu u odnosu na svoju populaciju.

Drvećem koje grizu grade prirodne brane i prenose druge materijale kao što su blato, kamenje i krhotine. Brane koje grade su korisne u sprečavanju poplava i suša, obnavljanju močvara, pa čak i u čišćenju vode. Najveća brana koju su izgradili dabrovi nalazi se u Nacionalnom parku Wood Buffalo, u Alberti (Kanada) i duga je 850 metara!

Pošto su ih često lovili zbog krzna i mesa, dabrovi su skoro izumrli u 19. i ranom 20. veku. Evropljani su ih gotovo uništili, te su morali da ih uvoze iz Severne Amerike sredinom 19. veka. Srećom, te su šeširi od dabrovine izašli iz mode!

Dabar je postao nacionalni simbol Kanade 1975. godine.

Uključite se i vi u podizanje svesti o značaju dabra i prevazilaženju svih pretnji sa kojima se suočava ova vrsta u opadanju!

Dabar je možda nacionalna životinja Kanade, ali krzneni glodar koji u svojim zubima drži dobro parče budućnosti čitavog sveta.

Koliko je dabar posvećen svom poslu, pogledajte u video snimku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari