• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dan sijamskih mačaka: Drage “zloćke”, srećan praznik

Vreme čitanja: oko 1 min.

Specifičan izgled, način oglašavanja i nezgodan karakter čine ih prepoznatljivim u svetu krznenih ljubimaca, a odlikuju se i inteligencijom, razigranošću i “slepom” ljubavlju prema članu porodice koga odaberu

  • 1
Dan sijamskih mačaka Foto: Pexels/Leah Kelley

Za ljubitelje mačaka u nekim zemljama sveta, 6. april je savršen dan.

To je Dan sijamskih mačaka.

Danas je praznik najelegantnijih maca koje su ujedno i jedna od najpopularnijih rasa na svetu.

Dan sijamskih mačaka ustanovljen je 2014. godine, kad je novinarka i publicista Džejs Šumejker Galovej poželela da osmisli “praznik po svojoj volji”.

Kao ljubitelj mačaka, odlučila je da 6. april posveti sijamkama sa ciljem podizanja svesti o milionima napuštenih maca koje treba udomiti.

Sijamske mačke su jedna od najstarijih rasa mačaka na svetu. Potiču iz jućnoistočne Azije, tačnije sa Tajlanda, nekadašnjeg Sijama, gde su bile poštovane zbog lepote i elegancije, ali i mitova koji su se o njima ispredali.

Smatra se da su ove mačke prve pripitomljene. Nekada su bile ljubimice budističkih monaha i vladarskih porodica na Sijamu.

Prepoznatljive po izgledu, a posebno po nezgodnom temperamentu, vitke i izduženog vrata, plavih očiju i specifične boje dlake, sijamske mačke su na rođenju potpuno bele, a kasnije njihovo krzno postaje bež, a uši, šape, rep i lice poprimaju smeđu boju. One mogu biti i sive, tamnosmeđe, sasvim bele ili sa uzorkom, u više od 30 različitih boja dlake.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Verica

    10. april 2023. | 09:41

    Potpuno se slazem sa tekstom o Sijamskim mackama .Posebne su jer sam se uverila u to.One su mi pomogle u resavanju mog problema- straha od macaka .Kakva inteligencija,prilazile su mi na jedan odmeren nacin"da bih ih ja posle obozavala.To je jedna posebna rasa,mogu slobodno reci,poseduje kulturu kroz osecaj i .... ......