• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve se može kad se hoće: Pas iz Škotske zahvaljujući igri naučio da sakuplja smeće u lokalnom parku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ženka border kolija po imenu Trini pomaže u čišćenju otpada dok šeta zelenim površinama u Klajdbanku, a osim titule "eko-psa" ona je i vlasnica sertifikata stručnjaka za izvođenje brojnih trikova

  • 1

Border koli po imenu Trini jedan je od pasa koji poštuje prirodu u mestu u kome živi.

Trini pomaže u čišćenju smeća dok šeta lokalnim parkom u Klajdbanku u Škotskoj.

Petogodišnji pas pokupi sve smeće koje pronađe na zemlji i odlaže ga u najbližu kantu.

Vlasnica ove vredne ženke, Alana Džekson iz Klajdbanka u zapadnom Danbartonširu (Škotska), kaže da je Trini bilo potrebno samo malo vežbe kako bi ovaj "posao" shvatila kao igru u kojoj uživa. Alana se nada da će Trinin primer podstaći ljude da lokalno područje oslobode otpada.

“Sve je počelo zbog mnoštva smeća u parkovima u kojima redovno šetamo. Trini ponekad ne ponese igračku, ali umesto nje uzme plastičnu flašicu i podstiče me na igru", dodaje Alana.

Trini je prvi put privukla pažnju lokalnog stanovništva kada je Alana objavila njen snimak na društvenim mrežama. Namera vlasnice bila je da istakne koliko smeća se ostavi na zajedničkim zelenim površinama u zajednici. Za vreme lokdauna usled pandemije korona virusa, lokalno stanovništvo je redovno čistilo ovu oblast, ali se ta praksa ugasila.

"Tužno je videti da se otpaci raspadaju u komadiće, smeće se gomila i muve se vraćaju!", kaže Alana i nada se da će Trini pozitivno uticati na ljude iz lokalne zajednice da se vrate običaju uklanjanja otpada. Alana je zadovoljna što Trinin primer podstiče decu da razmisle gde bacaju smeće, što oni i čine.

Trini je takođe stekla sertifikat svetske organizacije za obuku pasa "Do More With Your Dog": dobila je zvanje stručnjaka za izvođenje brojnih trikova.

Alana veruje da više ljudi može naučiti svoje ljubimce da usvoje ekološke navike uz odgovarajuću obuku i smernice.

"Nema razloga da se ne pozabavite svojim psom na ovaj način i naučite ga drugačijem ponašanju", tvrdi Alana koja veruje da psi mogu naučiti da sređuju i svoje kutije sa igračkama. Alana veruje da će doći dan kada će biti oformljen tim pasa čiji će zadatak biti uklanjanje smeća!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari