• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas pomislite i na medvede, jer proslavljaju svoj praznik na globalnom nivou

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oni su usamljeni sisari koji žive u gotovo svim regijama naše planete, mali su ili ogromni, dobroćudni ali i veoma opasni, lenji ili vrlo aktivni, ali im je zajedničko to da su simboli mudrosti i snage

  • 0
Svetski dan medveda Foto: Pixabay

Svake godine 23. marta obeležava se Svetski dan medveda.

“Medveđi praznik” treba da istakne važnost ove vrste sisara koji žive u gotovo svim regijama na svetu.

Svetski dan medveda posvećen je poboljšanju, zaštiti i spasavanju života ovih životinja širom sveta, bez obzira na vrstu kojoj pripadaju ili prebivalište u kome žive.

Panda, grizli, beli medved, smeđi i crni medved… samo su deo članova ove porodice sisara koje su starosedeoci Amerike smatrali simbolima mudrosti i snage.

Medvedi su usamljeni sisari koji žive u regijama širom Severne i Južne Amerike, Evrope i Azije. Zajedničke karakteristike su im veliko telo sa zdepastim nogama, veliki medvedi imaju duge njuške, male zaobljene uši i čupavo krzno.

Polarni medved je mesojed, a džinovska panda se uglavnom hrani bambusom. Ostale vrste medveda su svaštojedi sa raznovrsnom ishranom.

U divljini požive do 25 godina, ali šest vrsta je ugroženo ili ranjivo što je evidentirano na Crvenoj listi IUCN.

Medvedi se suočavaju sa gubitkom prirodnih prebivališta zbog seče šuma, poljoprivrede i rastuće ljudske populacije.

Osim toga, desetkuje ih topljenje morskog leda, ilegalna trgovina divljim životinjama, često zbog nabavke medveđe žučne kese koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Mnogo toga se može učiniti za medvede, od doniranja sredstava, obrazovanja ljudi ili poseta institucijama koje se na bilo koji način bave medvedima i njihovim opstankom.

Budimo odgovorni prema dobrobiti i ovih velikih sisara!

Video: Ono kad ti medvedi doručukuju na tremu kuće, pa požele da uđu unutra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari