• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dživdžani, i vama želimo srećan divan dan!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cilj Svetskog dana vrabaca, koji stiže sa prvim prolećnim danom jeste podizanje svesti o njihovom teškom položaju koji bi trebalo da inspiriše ljude i organizacije da preduzmu akcije kako bi ih što bolje zaštitili

  • 0
Svetski dan vrabaca Foto: Pixabay

Svake godine 20. marta u svetu se proslavlja Svetski dan vrapca.

Radi podizanja svesti o očuvanju i zaštiti ovih ptičica, povod Dana vrabaca je težnja obrazovanja ljudi o vrednosti vrapca u ekosistemu, ulozi koju imaju u oprašivanju i značaju u kontroli štetočina.

Ideja “dživdžanskog” praznika potekla je iz neobaveznog razgovora uz čaj u kancelariji “The Nature Forever Society”, osnivača Mohameda Dilavara koga je 2008. časopis “Time” proglasio herojem očuvanja ptica i prirode.

Koncept svetskog praznika vrabaca je izazvao veliko interesovanje zaštitara prirode, jer je imao veliki potencijal da pomogne preživljavanju ove zanimljive gradkse ptice.

Prvi Svetski dan vrapca održan je 10. marta 2010. godine i od tada se obeležava svake godine, a praznična tema ovogodišnjeg rođendanskog dana je”Volim vrapce”.

Vrapci su pokazatelj zdrave životne sredine, ali je njihov broj sve manji, i to na globalnom nivou.

Podržimo i sačuvajmo ovu divnu ptičicu koja je i simbol glavnog grada naše zemlje!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari