• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan sterilizacije: Preuzmite odgovornost za dobrobit vaših kućnih ljubimaca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cilj manifestacije koja se obeležava svake godine, poslednjeg utorka u februaru je uklanjanje reproduktivnih organa kod pasa i mačaka sa ciljem smanjenja broja neželjenih životinja na ulicama

  • 0
Svetski dan sterilizacije pasa i mačaka Foto: Shutterstock

Svetski dan sterilizacije kućnih ljubimaca održava se svakog poslednjeg utorka u februaru svake godine.

Ovaj događaj zagovara sterilizaciju ili kastraciju kao “dokazane načine za spasavanje života kućnih ljubimaca, divljih i napuštenih mačaka i uličnih pasa koji bi inače mogli da budu smešteni u azile ili usmrćeni na ulici”.

Događaj je prvi put obeležen 1995. godine, kao “Spay Day USAkoji su osmislili i pokrenuli poznata američka glumica Doris Dej i njena organizacija za brigu o životinjama Doris Day Animal League (DDAL). Promocijom kastracije, odnosno sterilizacije pasa i mačaka širom zemlje bilo je predviđeno masovno rešavanje problema prenamnoženih napuštenih kućnih ljubimaca.

Posle spajanja DDAL sa kompanijom HSUS (Humano društvo SAD) 2006. godine, tradicija obeležavanja Dana sterilizacije u SAD preinačena je u Svetski dan sterilizacije.

Tako je 2002. godine na današnji dan sterilisano gotovo 200.000 kućnih ljubimaca širom SAD.

Uklanjanje reproduktivnih organa životinja za njihovo dobro jedan je od glavnih ciljeva sterilizacije odnosno kastracije.

Zvuči grubo, ali istina je da je neuspeh sterilizacije i kastracije pasa i mačaka odgovoran za milione neželjenih životinja koje žive na ulicama bez domova ili hrane ili okončavaju život u azilima i prihvatilištima za životinje širom sveta.

Užasava sve veći broj napuštenih i neželjenih pasa i mačaka koji žive na ulici, zanemareni i zlostavljani.

U azilima jednostavno nema mesta za sve njih.

Ali postoji jednostavno rešenje za ovaj problem: sterilizacija štenaca i mačića pre nego što postanu dovoljno zreli da stvore podmladak.

Sterilizacija ili kastracija ne samo da sprečavaju neželjene mladunce, već i loše ponašanje kućnih ljubimaca, poput agresije, obeležavanja u zatvorenom prostoru…

Sem toga, sterilizacija smanjuje mogućnost pojave raka testisa, jajnika, materice i/ili dojke i produžava očekivani životni vek kućnih ljubimaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari