• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas se u svetu obeležava Dan šetnje pasa: Srećom, mnogim ljubimcima svaki dan je praznični!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se ne zna ko je 22. februar proglasio "rođendanom" šetnje pasa u pojedinim zemljama, smatramo da ga mnoštvo kucova i vlasnika mogu proslavljati svih 365 dana u godini!

  • 0
Dan šetnje pasa Foto: Pixabay

U nekim zemljama, 22. februar obeležava se kao Nacionalni dan šetnje pasa.

Poreklo ovog mini psećeg praznika pomalo je nejasno.

Na kraju krajeva, nije važno ko je odlučio da se proslavlja ovaj dan: vlasnici koji uživaju u šetnjama sa ljubimcima ili pet siteri koji s vremena na vreme “uskaču” u dnevni raspored vlasnika pasa.

Kruže i duhovite priče o tome da su u jednom momentu sami psi odlučili da nađu način da izvuku vlasnike iz kreveta i dodaju im drugi kraj povoca!

Istorija šetača pasa ne seže u daleku prošlost. Ljudi godinama šetaju pse, ali su pt siteri nedavno postali popularni: oni šetaju pse umesto prezaposlenih vlasnika.

Prvi profesionalni pet siter navodno je bio čovek po imenu Džim Bak, koji je karijeru šetača pasa započeo daleke 1960. godine u Njujorku. Ova metropola je i tada imala mnogo zauzetih preduzetnika koji nisu imali dovoljno vremena za svoje ljubimce. To je iznedrilo neodložnu potrebu za šetačima pasa i od tada raste potražnja za njihovim uslugama.

Bez obzira na to ko je prvi proslavio Dan šetnje pasa, obeležavanju ovog praznika možete se pridružiti u svakom trenutku. I to ne samo danas!

Navucite odgovarajuću odeću i obuću, uzmite flašicu sa vodom, nekoliko higijenskih kesica i - krenite!

Psa možete šetati na svim mogućim terenima: po ulicama, parkovima, plažom, šumom

Mogućnosti su beskrajne!

Šetnja je dobra za oboje, a pošto su psi veoma društvene životinje, upoznaćete i druge vlasnike. Nemate psa? Pozajmite ga od komšije!

Ovo je mala šala, ali su šetnja i pas dve stvari koje mnoge ljude zaista usrećuju i opuštaju, pogotovo ako žitvite urbano.

Ne verujemo da postoji vlasnik koji ne voli da provodi vreme sa svojim psom. Svakodnevna šetnja utiče na očuvanje zdravlja vlasnika i psa, kako u pogledu fizičke kondicije, tako i mentalne stabilnosti. Depresija, anksioznost i druge mentalne tegobe mogu se pojaviti i kod psa, ukoliko ga zapostavite i predugo ostaje sam u domu.

Šetnje su odlične i u pogledu povezivanja sa ljubimcem. Zajednički izlasci će učvrstiti odnos sa vašim četvoronožnim prijateljem sa kojim ćete moći da iskusite nove doživljaje i otkrijete nova okruženja. Vaš pas takođe će postati dobar “građanin”, jer će se bolje socijalizovati.

Zajednička šetnja sa psom će ublažiti tenzije koje su nerazdvojni pratioci današnjice. Vlasnicima pasa je potrebno povlačenje kočnice, a ljubimcu će svaki minut više proveden sa njegovim čovekom biti dodatno kvalitetno vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari