• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanci, srećan vam Dan mačaka! A sve je počelo 1987...

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas se u Zemlji izlazećeg sunca slavi ljubav prema najumiljatijim kućnim ljubimcima, a odluka da 22. februar postane mačiji praznik doneta je pre skoro četiri decenije

  • 0
Dan mačaka u Japanu 22. februar Foto: Pixabay

Ako ste ljubitelj mačaka i kojim slučajem ste doputovali u Japan, ovo je vaš dan!

U Japanu se danas, 22. februara, proslavlja Dan mačaka.

Sve je počelo 1987. godine, kada je Izvršni odbor za ustanovljavanje praznika obavio anketu među ljubiteljima mačaka i odlučio da 22. februar postane zvanični Dan mačaka u Japanu.

U danu mačijeg praznika, sve je podređeno ovim omiljenim kućnim ljubmcima.

Društvene mreže preplavljene su fotografijama mačaka i video klipovima u kojima su one glavni junaci. Ljubitelji i vlasnici maca kupuju kolačiće, kekseve i druge poslastice u obliku mačke, prikazuju se filmovi - klasični, dokumentarni i animirani - sa mačkom u glavoj ulozi, kroz prozore domova u gradovima tog dana vire figure “mačaka duše”, ima mnogo mačijeg podmlatka ili ih mame mace iščekuju…

Na današnji dan, mačke okupiraju Japan, najpraćenije su na društvenim mrežama i svi proizvodi posvećeni su macama.

Dan poznat kao "Neko No Hi", izabran je zato što se brojevi datuma, 2/22 (ni ni ni), izgovaraju prilično blisko “zvuku kojim se oglašavaju mačke u Japanu”.

Osim što vlasnici mačaka pružaju svojim ljubimicama ekstremnu pažnju, zaljubljenici u ovu životinju oblače mačije kostime, oponašaju animirane likove mačaka, pa čak nose i „nekomimi“ (mačije uši).

Kako je počelo?

Mnoge zemlje sveta takođe obeležavaju svoj Dan mačaka, ali se čini da to ne rade sa toliko maštovitosti i entuzijazma kao Japan.

Jedna od najpoznatijih japanskih mačaka je Tama: ona je dospela na naslovne strane novina nakon što je postala počasni upravnik železničke stanice u prefekturi Vakajama. Nosila je poseban šešir šefa stanice i bila popularna turistička atrakcija do svoje smrti u junu 2015.

Kako neki Japanci obeležavaju ovaj dan, pogledajte i sami!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari