• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je Skraf, poznatiji kao “eko-pas”, a njegov moto je blistava i čista životna sredina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trinaestogodišnji border koli je omiljeni četvoronožni higijeničar: iz svakodnevnih šetnji, iz kojih psi obično ponesu izgubljene loptice, on donese desetine plastičnih boca i tako održava urednim ulice svog grada

  • 0

Jedan pas svakog dana sakuplja plastične flaše na koje naiđe dok šeta sa vlasnicima, piše goodnewsnetwork.

Ovaj svojevrsni reciklator raščišćava ulice i travnjake svog grada tako što redovno prikuplja odbačene plastične flaše.

Skraf, 13-godišnji border kolij, od lokalnog stanovništva dobio je nadimak „eko pas“: svi vole i podržavaju ovog dlakavog dobričinu koji daje doprinos očuvanju njihove životne sredine.

Skrafovi vlasnici Dejvid Grant i Ivon Fokner-Grant doveli su ga u svoj dom još 2009. godine. Poput mnogih štenaca, Skraf se igrao sa granama, ali je Ivon, strahujući od povreda iverjem, zabranjivala psu da grize i žvaće otpatke drveta, pa je podsticala njegovu igru sa - plastičnim flašama.

Prolazile su godine.

Dejvid i Ivon su 2021. primetili da njihov pas svakodnevno u šetnji sakuplja bačene flaše od plastičnog materijala. Skraf je bio fasciniran njima: kad god bi naleteo na neku bocu od plastike, zgrabio bi je zubima i nosio sve dok ne bi našao drugu.

“Činilo nam se pogrešnim što je podizao plastične boce i ispuštao ih kad bi naišao na druge. Ljudi su verovatno mislili da bacamo smeće”, rekla je Ivon.

“Tada smo naterali Skrafa da nam donosi boce koje smo stavljali u torbu i na kraju šetnje ih prebrojavali!"

Prošle godine, Skrafovi vlasnici su shvatili da je njihov pas prikupio ozbiljnu količinu plastičnih boca. Isprva je u "gomilici" bilo 40 flaša, da bi se njihov broj uskoro popeo na 1.000!

Tokom 2022. godine, Dejvid i Ivona su na društvenim mrežama objavljivali “zelene vesti” o aktivnostima svog vrednog kućnog ljubimca koristeći hešteg #scruffsbottlepatrol.

„Skrafovi pratioci sa Fejsbuka nazvali su ga “eko-psom“, ponosno kaže Ivon. Dejvid dodaje kako svi vole da vide Skrafa na ulici.

„On je veoma poslušan i druželjubiv pas. Nikada ne grize flaše ili poklopce koje sakuplja: samo se malo poigra s njima", kaže Dejvid.

Grantovi su do kraja 2022. čuvali Skrafov "minuli rad" na jednoj strani bašte, a potom ga odneli na reciklažu. Oni će i u 2023. godini dopustiti psu da se bavi poslom koji ga čini srećnim, ali će odnositi flaše svakog meseca.

„Ponekad sakupi 15 plastičnih boca dnevno, a nekad uzme samo jednu. Ulice našeg grada nisu stalno zatrpane plastičnim otpadom", izjavio je Dejvid i dodao da da mu je neko nedavno kazao da je Skraf pravi heroj, iako ne nosi tipičan ogrtač.

"Ako pas može ovo da radi, svako može", zaključuje Dejvid.

Pogledajte kako radi "eko-pas" Skraf!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari