• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Plišani medved Kevin postao najbolji drugar kozama invalidima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Goats of Anarchy, azil za bolesne životinje u Nju Džersiju, odnedavno olakšava noći usamljenim farmskim životinjama kojima društvo pravi džinovska igračka

  • 0

Plišani medved Kevin postao je najdraži poklon četvoronožnih štićenika u azilu Goats of Anarchy u Nju Džersiju.

Ovo utočište za životinje, specijalizovano za brigu o kozama sa invaliditetom, dom je 172 koze i mnogih drugih farmskih životinja.

Direktorka i osnivač azila GOA (Goats of Anarchi) azila Lini Loričela, godinama prati dešavanja u ovoj instituciji i fascinirana je prijateljskim odnosom među bolesnim kozama.

„One su izuzetno privržene i vezuju se za ceo život. Ako su ovde zajedno smešteni braća i sestre, ili mame i bebe, biće zajedno dok ih ljudi ne razdvoje“, kaže Lauričela za People.

"Koze su uvek zajedno: sklupčaju se i leže jedne kraj drugih, vole nežnost i prirodno žele da se maze."

Lijamov brz oporavak

Lauričela i zaposleni u GOA trude se da bolesne koze ne ostavljaju same preko noći. Ipak, zbog terapija ili drugih razoga neke koze moraju se izolovati.

To se desilo sa malim jarcem Lijamom koji je nedavno došao u azil kao hitan slučaj.

"Lijam se povredio na obližnjoj farmi, kad mu se zadnja noga zaplela u ogradu i ostala da visi na tetivi. Odmah smo ga zbrinuli i obavili amputaciju", kaže Loričela i dodaje da je Lijam morao da ostane u bolnici sam, kako u toku lečenja ne bi dobio viruse i bakterije.

Osoblje GOA loše se osećalo zbog toga, jer svaki novi bolesnik ima društvo, ali je Lijam ostao sasvim sam. Zbog toga su odlučili da Lijamu obezbede „velikog plišanog medveda i stavili su ga u boks sa njim“. Lijam se brzo zagrejao za velikog medveda: sklupčao se u naručju plišane životinje nakon što ju je nekoliko puta dobro onjušio. Meda koji je nazvan Kevin, ostao je sa Lijamom tokom njegovog oporavka koji se odvijao iznenađujuće brzo i dobro.

Lijam je u bolnici proveo nekoliko nedelja, a Kevin mu je neprekidno pravio društvo. Lauričela kaže da je to bio izuzetan mentalni i emocionalni lek za malog jarca. Svaki put kad bi proveravali Lijama, pronalazili su ga u zagrljaju mede Kevina.

Po Lijamovom izlasku iz bolnice, Kevin se preselio u njegov dom i tamo ostao, a za to vreme se sprijateljio i sa drugim životinjama na farmi.

Kad Kevini preteknu...

Kevinova uloga tu se nije završila. Nakon što je uvidela Kevinov efekat na Lijama, GOA je počela da dodeljuje plišanog medveda i drugim životinjama kojima je bila potrebna prijateljska uteha. I patke u ovom utočištu za životinje uživaju u društvu nežnog plišanog džina.

„Kevina smo stavljali pored koza sa invaliditetom koje su iz nekog razloga u boksu same provodile noći. Svaka životinja bi došla do Kevina, popela se u njegovo krilo i samo se ušuškala“, kaže Lauričela.

Meda Kevin je postao još popularniji nakon što je utočište naručilo još nekoliko ovakvih igračaka za svoje štićenike. GOA je smatrala da više životinja istovremeno treba da bude u plišanom društvu.

"Kevini su počeli da nam stižu sa svih strana, tako da nam je azil pun ovih medveda. Stavljamo ih gde god nam padne na pamet, a životinje ih vole", kaže Lauričela. Ona dodaje da "Goats of Anarchy" sada ima toliko plišanih medveda zbog čega su počeli da ih šalju u druge "kozje" azile, odakle pristižu vesti oduševljenja: i tamošnje koze obožavaju ove ogromne terapeute od pliša.

Kevina su na GOA zavoleli i veoma teško bolesne životinje, poput slepog i gluvog jarca Ruperta koji uz to ima veoma deformisanu vilicu, pa najviše reaguje na aktivnosti i predmete koji aktiviraju njegovo čulo dodira. Kad je Rupert dodirnuo Kevina, celog ga je onjušio i olizao i samo se sklupčao u njegovom krilu.

"Rupert ne može da ga vidi, ali voli Kevinov dodir. Spava s njim svake noći. Često mu često nabavljamo novog Kevina, budući da začas poprimi miris svog domaćina", kaže Lauričela koja se nada da bi ova igračka mogla da nauči ljude naklonosti i ljubavi koju pružaju životinje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari