• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ah, ta čudna ljubav: 13 životinja sa uvrnutim ritualima udvaranja

Vreme čitanja: oko 6 min.

Na Dan Svetog Trifuna, u svetu poznatijeg Dana zaljubljenih, predstavljamo ekstravagantne i neobične životinjske ljubavne rituale

  • 0
Životinje i udvaranje Foto: Pixabay

Udvaranja koja praktikuju životinje mogu izgledati čudna, ali koliko god bila neobična i rizična, dobro funkcionišu, piše Livescience.

Na Dan Svetog Trifuna ili Dana ljubavi, osobe koje žele da iskažu ljubav svojim partnerima, pokazuju naklonost poklonima u vidu crvenih ruža, čokoladom u obliku srca ili romantičnom večerom u otmenom restoranu.

Obično je potrebno malo truda, ali je održavanje tradicije ovog dana u svetu ljudi mnogo lakše – i generalno bezbednije – od ljubavnih susreta nekih životinjskih vrsta.

Način na koji se pojedine životinje udvaraju ponekad se graniči sa rizikom po život.

Mužjaci gotovo svih vrsta su veoma upadljivi, jer se moraju dopasti ženkama. To istovremeno znači da će privući pažnju predatora. Borbe između mužjaka neretko se okončavaju smrću slabijeg. U najekstremnijim slučajevima, pridobijanje naklonosti ženke sa kanibalističkim porivima znači sigurnu smrt mužjaka koji završava u njenom stomaku.

Evo nekoliko primera ekstremnih ljubavnih rituala u životinjskom carstvu.

1 Pande i "talačka kriza"

Životinje i udvaranje Foto: Pixabay

Pande (Ailuropoda melanoleuca) se teško pare u zatočeništvu. Istraživači su snimili situaciju sa starijim mužjakom i njegovim mlađim rivalom, koji su se udvarali istoj ženki na drvetu.

Mužjaci su imali sukob dok se mlađa panda nije povukla. Ali, ženka nije bila spremna za parenje; nakon spuštanja sa drveta, potukla se sa starijim mužjakom i pobegla.

Mužjaci su je pratili nedeljama i kidisali jedan na drugog sve dok jedan udvarač nije otišao, nakon čega je ženka bila spremna za parenje. Moguće je da je ovo dugotrajno rivalstvo mužjaka, koje uključuje uzimanje ženke za taoca, izazvalo ovulaciju kod ženke. Upravo to može biti razlog zbog koga se ovi crno-beli medvedi teško razmnožavaju u zatočeništvu.

2 Degutantne žirafe

Životinje i udvaranje Foto: Pixabay

Mužjaci žirafe imaju za ljude nezamislivu dužnost, jer moraju da konzumiraju mnogo urina ženke kako bi utvrdili da li je spremna za parenje!

Ponekad je potrebno nekoliko “doza” kako bi mužjak nanjušio feromone u mokraći potencijalne partnerke. Mnoge životinje na osnovu mirisa urina utvrde da li su ženke spremne da se pare, ali “dame” obično uriniraju na zemlju i to mužjaci onjuše. Žirafe su previsoke da bi upražnjavale iste rituale poput većine životinja.

3 Puževi i "strelice strasti"

Životinje i udvaranje Foto: Pixabay

Kopneni puž (Cornu aspersum) u glavi, u neposrednoj blizini oka, ima sićušnu kesu sa izvesnom količinom sluzi koja će u datom momentu pripremiti ovog mekušca za oplodnju. Pošto su kopneni puževi hermafroditi, bilo koji puž u paru sposoban je da oplodi onog drugog. Oba puža opremljena su „ljubavnim strelicama“ koje koriste da ubodu svog partnera, nakon što provedu malo vremena dodirujući se i kružeći jedan oko drugog. Istraživanja su potvrdila da neki puževi izbacuju pojedinačne strelice, druge vrste gađaju višestruko, a neke jednom “strelicom” gotovo sat vremena ubadaju partnera.

4 Ljubavne “ogrebotine” dinosaurusa

Malo se zna o parenju dinosaurusa, ali dokazi sačuvani u stenama u Koloradu sugerišu da su pojedine vrste ovih životinja praktikovale ritualni ples sličan onom koji izvode današnje ptice.

Paleontolozi su pronašli desetine tragoba ogrebotina na mestima pronađenih fosilnih ostataka dinosaurusa iz krede. Istraživači su uvideli sličnosti između ovih ogrebotina na steni i sličnih tragova koje prilikom parenja ostavljaju neki mužjaci ptica.

Mužjaci tetreba, pafina i brojnih priobalnih ptica stružu zemlju ispred ženki, kao da žele da pokažu koliko bi bili dobre u izgradnji gnezda. Oni istovremeno prave na desetine, pa čak i stotine ogrebotina, što je propraćeno šepurenjem, nadimanjem i mahanjem repom.

5 "Strogoća" i oprez "crne udovice"

Životinje i udvaranje Foto: Pixabay

Ženka crne udovice (Latrodectus hesperus) je otprilike dvostruko veća od mužjaka. Zbog toga ovi mali udvarači moraju preduzeti izvesne mere predostrožnosti kad se približe mreži ženki, da ih ne bi procenila kao plen i pojela pre početka parenja. Mužjaci ostaju bezbedni najavljujući svoje prisustvo ženki - drhtanjem zadnjice. Sem toga, oni moraju da izvode posebne “stomačne” vibracije, a one se po jačini razlikuju od drhtaja koje pravi plen kad se uhvati u paukovu mrežu.

6 Ubodi morskih puževa

Hermafroditski morski puževi poseduju i muške i ženske polne organe. Kad se par priprema za parenje, mužjak i ženka ubadaju jedno drugo između očiju igličastim dodatkom punim tečnosti za oplodnju.

Naučnici nisu sasvim sigurni zašto puževi ubadaju baš ovaj deo tela, ali se smatra da im “hormonska injekcija” povećava uspeh oplodnje.

7 Kružne građevine ribe balon

Nedavno je otkriveno da je "Misteriozne krugove", prečnika oko 2, 1 m, na dnu okeana u blizini Japana, napravila riba dugačka samo 12,7 centimetara. Zamršene simetrične šare prvi su uočili ronioci 1995. godine, a 2013. godine istraživači su opisali da ih je napravila vrsta ribe balona u periodu parenja.

Mužjaci plivaju duž morskog dna mašući perajima da bi oblikovali komplikovane grebene i doline (proces koji traje sedam do devet dana), a zatim ih ukrašavaju fragmentima školjki i sedimentom. Nakon što stignu zainteresovane ženke i budu oplođene, polažu jaja u gnezdo u centru.

Iako su stvorene strukture prelepe, nauka objašnjava da linije i oblici služe za kanalisanje čestica sedimenta i nemaju estetsku svrhu.

8 "Love lajt" pauka skakača

Životinje i udvaranje Foto: Pixabay

Delovi tela koji reflektuju ultraljubičasto svetlo pomažu mužjacima pauka skakača (Cosmophasis umbratica) da privuku pogled svih osam očiju ženke. Mužjaci mame ženke upadljivim slikama koje pravi ovo svetlo. Ženke pak imaju svoj “adut”, dodatke blizu glave koji ističu zelenu boju na UV svetlu čime i same privlače mužjake!

I mužjaci i ženke ove vrste pauka se oslanjaju na očne signale kako bi saznali raspoloženje partnera uoči parenja. Kad je UV svetlo blokirano i pauci ne “sijaju”, gube interes za parenje.

9 Kolibri i "vrteći" repovi

Životinje i udvaranje Foto: Shutterstock

Mužjaci kolibrija trakastog repa (Loddigesia mirabilis) privlače ženke vitlajući svojim dugačkim repovima napred-nazad. Njihovi repovi su impresivni: dva od četiri pera duga su oko 15 centimetara i otprilike su dvostruko duži od tela, a na vrhu imaju sjajna prelivajuća „vesla“ koje grozničavo vrte oko ženki.

10 Iluzija jastučića ljubavnih ptica

Životinje i udvaranje Foto: Pixabay

Mužjak ljubavne ptice je poznat po građenju složenih “stambenih” struktura koje privlače ženke, i čak ukrašava svoje prebivalište nizom obojenih predmeta.

Otkriveno je da mužjaci prave tzv. jastučiće koji ih čine krupnijim pred ženkama. Ptice koje stvore najuspešniju iluziju dobijaju naklonost najvećeg broja ženki.

11 "Raspevavanje" miševa

Životinje i udvaranje Foto: Pixabay

Mužjaci miševa koji žele da impresioniraju ženku pevaju jedinstvene pesme visokih tonova u ultrazvučnom opsegu. Oni posebnom tehnikom proizvode zvižduke koji se razlikuju od zvukova obične komunikacije. Iako ova tehnika može biti impresivna, ženke su izbirljive u pogledu pesama koje vole i više uživaju u “novitetima”.

12 Tapkanje nogama afričke zebe

Nedavno je otkriveno da afričke zebe uoči parenja izvode posebnu vrstu plesa, tapkajući prstima na nogama toliko brzo da su ovi pokreti nevidljivi golom oku.

Mužjaci i ženke Uraeginthus cyanocephalus klimaju glavama i pevaju jedna drugoj tokom udvaranja, ali je tapkanje nogama dodatno otkriveno. Uočeno je da ptice lupkaju nogama kad požele da podele plen sa budućim partnerom.

13 Kad bodljikavo prase stimuliše...

Životinje i udvaranje Foto: Pixabay

Mužjak severnoameričkog bodljikavog praseta moraju se potruditi da obezbedi naklonost ženke, koja se pari samo jednom godišnje, u ograničenom roku od osam do dvanaest sati. Pre ovulacije, ženka luči mirisnu sluz koja privlači mužjake. Srećnik koji je pronađe i otera rivale stimuliše ovulaciju kod ženke polivajući je mlazom svog urina.

Čudni su načini udvaranja mnogih životinja, ali - uvek upale!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari