• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Moćna animaloterapija: Kako je pas Diva promenio život teško bolesnog dečaka Jerneja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mališan iz okoline Ljubljane prošle nedelje je proslavio sedmi rođendan, ali je u životu podneo mnogo nedaća i bola, uključujući više od deset operacija

  • 0
Dečak Jernej Foto: Privatna arhiva

Jernej, dečak koji živi u okolini Ljubljane, rođen je sa teškim genetskim defektom.

Osim deformacije kičme (skolioze), mališan ima anomaliju stopala.

Jernej je do sada operisan 12 puta: to, nažalost, nije konačan broj zahvata, jer će ih imati sve dok bude rastao.

Njegova majka Ksenija Meden govori o teškim trenucima koje su preživeli zbog svake operacije.

Česti hirurški zahvati kod Jerneja su izazvali jake traume koje se pojačavaju sa svakom novom operacijom. Kada smo se vratili iz Hamburga, posle operacije u junu 2021. godine, Jernej nije želeo ni sa kim da razgovara. Nekoliko dana mu je bilo potrebno da se pribere i razgovara sa porodicom. Od tada mu je veoma teško da razgovara bilo sa kim van kuće."

Dečak Jernej Foto: Privatna arhiva

Pripreme za polazak u školu

Mali Jernej je najopušteniji kad je u svom domu. Kako kaže njegova majka, „pravi je filozof i veoma bistar dečak”. On čita, računa i igra šah; kad ovo pričam prijateljima, teško im je da poveruju”.

U septembru Jernej polazi u prvi razred. Njegovi roditelji ulažu napore da ga nauče da što bolje prihvati strance, kako bi mu bilo prijatnije i manje stresno u drugim okruženjima.

„Jernej konačno kreće u školu, posle jednogodišnjeg odlaganja. Već ga pripremamo za to. Između ostalog, odlučili smo se za terapiju sa psom i to je mog sina potpuno preobrazilo“, zadovoljno priča dečakova majka.

Relaksacija i motivacija

Terapija sa psom podrazumeva metodu lečenja koju sprovodi udruženje “Ambasadori osmeha za stare, usamljene, bolesne i osobe sa posebnim potrebama”. Prema Ksenijinim rečima, otkako terapeut Maja i njen pas Diva dolaze u posetu Jerneju, dečak je mnogo opušteniji, a terapije u kojima trenira motoriku i pokrete izvodi sa mnogo više motivacije.

Kako to izgleda?

Pošto moj sin češće koristi desnu ruku, trudimo se da poboljšamo upotrebu leve: terapeut ga podstiče da Divi tom rukom daje poslastice. Ona i pas sarađuju sa Jernejem u prelasku preko fizičkih prepreka, poput čunjeva, rade i sa loptom i drugim priborom. Naš sin sve radi sa zadovoljstvom, u pratnji psa“, objašnjava majka i dodaje da terapije, koje sami plaćaju, sprovode sa Divom dva puta mesečno.

Dečak Jernej Foto: Privatna arhiva

Eliminacija straha i napredak

Mali pas koji posećuje Jerneja zaista je prirastao dečakovom srcu.

„Trenutno smo na rehabilitaciji na Debelom rtiču. Jernej me često zapitkuje gde je Divina devojka. Baš se zbližio sa njim”, kaže terapeutkinja Maja.

„Za terapiju sa psom odlučili smo se prošlog leta. Zahvaljujući njoj, Jernej je mnogo napredovao i sve više prihvata ljude koje ne poznaje, i decu i odrasle. Sa odraslima ima više problema, zbog loših iskustava iz bolnica“, kaže Ksenija.

Ovom sedmogodišnjaku u maju 2023. predstoji još jedna operacija. Majka Ksenija se nada da će je Jernej bolje podneti nego sve dosadašnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari