• 0
 ≫ 

Kanadski mrmot Fred pronađen mrtav uoči Dana mrmota

 ≫ 

Roberto Blondin, organizator “La Jour de Fred” u Kvebeku koji se održava svakog 2. februara, smatra da je “prognostičar” uginuo još prošle godine dok je bio u hibernaciji

  • 0
Dan mrmota 2. februar Foto: Shutterstock

Kanadski mrmot Fred Deveti pronađen je mrtav uoči Dana mrmota, koji se u svetu obeležava 2. februara.

Tako Fred nije mogao da predvidi dolazak proleća ili nastavak zime. Predviđanje vremenske prognoze predstavlja tradiciju u mnogim zemljama, pa i kod nas, kad se na praznik Sretenja, 15. februara, iz ponašanja medveda prema sopstvenoj senki "čita" hoće li uskoro stići proleće ili se treba pripremiti za još šest sedmica zime.

Freda je u toku noći pronašao mrtvog Roberto Blondin, organizator godišnjeg događaja La Jour de Fred (Fredov dan), u Val d'Espoaru u Kvebeku.

Fred nije pokazivao vitalne znake nakon što je Blondin pokušao da ga probudi, javili su lokalni mediji.

Blondin pretpostavlja da je Fred možda uginuo prošle godine, u jesen ili početkom decembra, dok je bio u hibernaciji. Mrmot Fred imao je devet godina.

"U životu je jedino sigurno da - ništa nije sigurno", rekao je Blondin.

Obeležavanje Dana mrmota nastavljeno je bez Freda, a Blondin je dao plišanu igračku mrmota detetu koje je stajalo na suncu da bi se ispoštovala tradicija.

Dečak je predvideo još šest nedelja zime, kao što je najavio i mrmot Fil iz Panksatonija.

Mrmot, Panksatoni Fil, Punxsutawney Phil Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sledeće godine, Fred će dobiti naslednika - Freda Juniora - koji će se pripremati za davanje predviđanja kako bi nastavio tradiciju Dana mrmota.

U međuvremenu, druga dva najpoznatija kanadska mrmota prognostičara dala su oprečne najave o dolasku proleća. Vajarton Vili iz Ontarija predvideo je rano proleće, dok je Šubenakejdi Sem, najpoznatiji mrmot u Novoj Škotskoj, očigledno video svoju senku dok je izlazio iz snegom prekrivenog ograđenog prostora u Parku divljih životinja, severno od Halifaksa.

Prošle godine takođe se desio peh sa predviđanjem vremenske prognoze. Miltaun Mel, mrmot iz Nju Džersija, uginuo je nekoliko dana uoči Dana mrmota. Zbog njegove iznenadne smrti i nemogućnosti da se regrutuje novi prognostičar, godišnja ceremonija je otkazana.

Dan mrmota se prvi put spominje 1840. u Pensilvaniji, gde je zvanično obeležen 1887. godine.

Video: On ne voli čokoladu: Pogledajte preslatkog mrmota kako se gosti voćem i povrćem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari