• 0

Kako je Karlos Ortega spasao zarobljenu Gven

Pred naletom plime na obale San Franciska, iz tesnog otvora u oštrim stenama na plaži radnik Službe za spasavanje životinja izvukao je bespomoćnog, ali neozleđenog psa

  • 0

Bio je vedar januarski dan kada je jedan građanin San Franciska odlučio da ode na trčanje duž plaže.

Iako je vetar zavijao, čudan zvuk nadjačao je njegov fijuk i naterao džogera da zastane, prenosi Dodo.

„Začuo je prigušeno lajanje, ali nikoga nije bilo na vidiku“, izjavio je za “Dodo” Karlos Ortega, zaposlen u Službi za kontrolu i spasavanje životinja.

Čovek je odlučio da pregleda strme, stenovite litice na plaži. Tragajući za mestom odakle je dopirao zvuk, zavirio je u procep stene i - ugledao par očiju koje su ga molećivo gledale! Čovek je odmah pozvao lokalni Centar za brigu i kontrolu životinja u San Francisku i saopštio da je pronašao zarobljenika među stenama. Dispečeri su alarmirali Ortegu koji je brzo stigao do plaže. Plima je rasla i pretila da poplavi stene i štene koje se u njima zaglavilo.

Iako je džoger otišao pre nego što je Ortega stigao do plaže, spasilačkom timu poslao je lokaciju psa i sliku stene.

„Pregledao sam sve stene na litici, pokušavajući da ih uporedim sa fotografijom, ali je čitavo to područje izgledalo identično”, rekao je Ortega.

Nakon 15 minuta traženja, Ortega je uspešno locirao stenu sa slike. Zavirio je u svaku pukotinu, pokušavajući da pronađe mesto na kome se nalazio pas. Pre nego što je posegao za telefonom da bi pozvao kolege u pomoć, Ortega je još jednom pogledao u stene.

„Ugledao sam malu Gven koja me je posmatrala. Drhtala je, ali nije ispustila glas”, dodao je on.

Odmah je napravio strategiju za uklanjanje kamenja, pazeći da ne povredi psa. Na kraju je podigao gornji kamen i gurnuo ga niz liticu, otkrivajući umornu, ali živu i zdravu Gven.

„Pružio sam ruku i pomazio je“, rekao je Ortega. „Prestala je da se trese i približila se dok sam je mazio. To je bio dobar znak.”

Kada je zadobio poverenje psa, Ortega je omotao povodac oko Gven radi sigurnosti i pažljivo je izvukao iz klopke. Kad se uverio da pas nije povređen, “pao” je i selfi!

Ortega je smestio Gven u kamion i potražio mikročip, skenirao ga i vrlo brzo je locirao Gvenine vlasnike. Saznao je da je porodica tražila psa satima nakon što je pobegao tog jutra. Čim je dobio adresu vlasnika, Ortega je sa Gven otišao pravo u njen dom. Pas je konačno bio u zagrljaju vlasnika, a Ortega je bio presrećan što je ova priča srećno završena.

„Jedini način da ovakvo spasavanje ima srećan kraj je timski rad i pomoć javnosti“, izjavio je Karlos Ortega. „Hvala džogeru što je na vreme dostavio prave informacije dispečerima koji su odmah profesionalno reagovali”.

Ortega i dalje spasava izgubljene kućne ljubimce, ali se i dalje sa euforijom priseća trenutka kada je iz opasnog procepa u stenama izbavio zarobljenu Gven.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari