• 1
 ≫ 

U potrazi za srećom i novim domom: Feniks jači od bolesti!

 ≫ 

Pas lutalica, oboleo od sistemskog eritemskog lupusa, oporavlja se nakon što je spasen sa ulica teksaškog grada Kolinsvila

  • 1

Feniks, pas lutalica sa teškim izobličenjem lica, pre izvesnog vremena spasen je sa ulice, piše Metro.

Feniks je pronađen u Kolinsvilu u Oklahomi, a privremeno su ga udomili volonteri iz Centra za spasavanje "Skiatook Paws & Claws Animal Rescue".

Mali Feniks lutao je ulicama Kolinsvila na koje je, kako se smatra, dospeo nakon što su ga napustili vlasnici.

U početku, veterinari nisu bili sigurni da li je Feniksov zdravstveni hendikep prouzrokovan bolešću ili zlostavljanjem. U pokušaju da razreši misteriju Feniksove bolesne kože, veterinarsko osoblje obavilo je biopsiju i poslalo uzorak na analizu dr Trejnoru, veterinarskom patologu, specijalizovanom za kožne bolesti. Feniksov slučaj ga je odveo u Kliniku za veterinarsku alergiju i dermatologiju u Overland Parku u Kanzasu. Tamo je upoznao dr Dejvida Sentera, veterinarskog dermatologa koji se bavi pacijentima sa sličnim problemima.

Nakon nekoliko testova otkriveno je da nekadašnji kućni ljubimac pati od autoimune bolesti.

Feniks ima sistemski eritemski lupus (SLE): njegovo telo napada samo sebe, a lečenje može biti dugotrajno i neizvesno.

Njegova bolest zasad je pod kontrolom.

Zahvaljujući neiscrpnoj energiji i volji za životom, Feniks je osvojio srca mnogih ljudi na društvenim mrežama koji stalno uplaćuju donacije za njegovo lečenje. Feniksovo stanje toliko se poboljšalo da osoblje centra razmišlja o tome da psa usvoji porodica puna ljubavi. Centar za spasavanje redovno objavljuje i ažurira podatke o Feniksovom stanju, otkrivajući koliko pažnje i brige mu je posvećeno otkako je spasen sa ulice.

I pored teške dijagnoze, Feniks svakodnevno napreduje: ugojio se, koža mu zaceljuje, igra se i laje, juri za loptom i čak spava na svom kauču.

„Njegov široki, iskreni osmeh deluje pomalo zastrašujuće, ali ga Feniks ne sklanja s lica. Nažalost, mišići na njegovoj glavi se nikada neće vratiti. Sunčeva svetlost deluje nepovoljno na njegovu kožu, zbog čega su mu neophodni zaštitna odeća i krema za sunčanje. Ali, Feniksov duh je snažan!", kažu njegovi spasioci.

Feniks i dalje dobija neophodnu medicinsku negu kako bi mu se poboljšalo stanje.

Ne sumnjamo da ovaj veseli pas jedva čeka da potpuno ojača i bude u stanju da sačeka buduće vlasnike bez predrasuda koji će ga usvojiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari