• 0
 ≫ 

Turska: Prvi put u svetu otkriven tumor srčanog zaliska kod mačke

 ≫ 

Mački koja je zbog respiratornih problema prevezena u bolnicu za životinje u provinciji Afjonkarahisar dijagnostikovan je redak papilarni fibroelastom

  • 0
Prvi put u svetu otkriven tumor srčanog zaliska kod mačke Foto: Pixabay

Prvi put u svetu, jednoj mački dijagnostikovan je fibroelastom, redak tumor na srcu.

Mački koja je zbog respiratornih problema prevezena u bolnicu za životinje u centralnoj provinciji Afjonkarahisar u zapadnoj Turskoj, dijagnostikovan je tumor srčanog zaliska.

Zabrinuti vlasnik odneo je mačku u bolnicu za životinje Univerziteta Afjon Kokatepe (AKU).

Nakon rendgena i ultrazvučnog pregleda, veterinari su identifikovali papilarni fibroelastom, benigni tumor srčanog zaliska. Stanje mačke trenutno je stabilno i ona je podvrgnuta terapiji.

Pregledom snimaka, Turan Civelek, dekan Fakulteta veterinarske medicine AKU, utvrdio je da je tumor redak i da je prvi put dijagnostikovan kod mačke. On je napomenuo da se srčana oboljenja često susreću kod mačaka i pasa svih uzrasta, ali su tumori srca retki, posebno kod mačaka. Iako je pronađeni tumor dobroćudan, on nosi rizik od tromboembolije. Kako je profesor Civelek naglasio, on može izazvati komplikacije kao što su moždani udar ili infarkt. Simptomi su često nejasni i variraju u zavisnosti od veličine ili strukture tumora.

Civelek je dodao da su veterinari sačinili izveštaj i objavili ga u Kocatepe Veterinary Journal, glasilu Univerziteta, u pokušaju da naprave referentni rad za svoje kolege.

„Naše istraživanje pokazuje da u naučnom svetu dosad nije bilo prijavljenih slučajeva fibroelastoma kod mačaka. Ovaj izveštaj je važan u smislu edukacije veterinara i detaljnog opisa slučaja”, naglasio je Civelek.

Ističući da rana dijagnoza spasava živote, Civelek je podsetio da vlasnici životinja uvek treba da budu oprezni u pogledu mogućih srčanih oboljenja svojih kućnih ljubimaca. Zato su pregledi srca u ranom uzrastu životinje i nakon srednjih godina važni u smislu uspostavljanja eventualne rane dijagnoze i održavanja kvaliteta njihovog života.

Sve bolesti koje je dosad bilo teško dijagnostikovati mogu se otkriti savremenom dijagnostičkom opremom, rekao je Civelek, ističući da se analiza krvi, rendgenski snimak, endoskopija i ultrazvuk u veterinarskoj medicini rutinski primenjuju.

„Kompjuterska tomografija (CT), pa čak i magnetna rezonanca, sada se koriste u dijagnostici u mnogim centrima u našoj zemlji“, dodao je stručnjak.

Iako retki u veterinarskoj medicini, tumori srca mogu izazvati komplikacije opasne po život životinje. Međutim, pošto su klinički znaci kod pacijenata sa tumorima srca obično nespecifični, nizak nivo sumnje često otežava dijagnozu. Vlasnici kažu da ljubimci sa ovim problemom teško dišu, pokazuju letargiju, slabost, neurološke promene, povraćaju i imaju nadutost u stomaku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari