• 0
 ≫ 

Danas je Svetski dan majmuna: Primati - nezamenljiva karika evolucije

 ≫ 

U nekim kulturama imaju status bogova, u mnogim zemljama im dopuštaju da rade šta god požele, dok se u nekim regionima nemilosrdno istrebljuju

  • 0
Svetski dan majmuna Foto: Pixabay

Majmuni su zanimljiva, nestašna i uglavnom neposlušna bića, čije se postojanje smatra izuzetno važnim u evolucionom lancu.

Njihova uloga u kulturi, umetnosti i religiji mnogih zemalja je velika: u kineskoj kulturi ih poštuju kao životinju dostojnu horoskopa. Postoje različite teorije o tome kako je nastao Dan majmuna i zbog čega je počeo da se “proslavlja” 14. decembra. Tvrdi se da su ga pokrenuli naučnici koji su želeli da podignu svest o ulozi majmuna u prirodi.

Ovaj “praznik” isprva je obeležavan kroz umetnička dela i alternativne stripove. Od 2000. godine, Dan majmuna je međunarodni praznik i obeležava se u mnogim zemljama poput Estonije, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Pakistana, Turske i Indije. Dan majmuna poštuju i obeležavaju razne institucije kao što su “Metropolitan Museum of Art”, “Nacionalna galerija portreta” i “National Geographic”.

Svetski dan majmuna Foto: Shutterstock

U većini zemalja Dan majmuna proslavlja se postavkama umetničkih izložbi, performansima i tematskim žurkama. Zoološki vrtovi u svetu održavaju naučne susrete, stručne seminare i sastanke sa temom o održivom stanju populacije svih podvrsta majmuna u svetu. Posebna pažnja se poklanja rizičnim grupama primata čiji je opstanak ugrožen raznim globalnim dešavanjima. Majmuni nisu ugroženi samo klimatskim promenama, već i ugrožavanjem prebivališta, smanjenjem resursa hrane, ali i lovokrađom.

Dan majmuna nije posvećen samo primatima, već i drugim majmunolikim stvorenjima, poput sisara lemura, tarzijera i sličnih njima. Na planeti živi više od 700 vrsta primata, od kojih je polovina na ivici nestajanja.

Ovaj "praznik" ističe važnost očuvanja svetske populacije primata čije je postojanje u velikoj meri ugroženo krivolovom i uništavanjem prirodnih prebivalistaništa u korist progresivnih i agresivnih aktivnosti čoveka. Organizacije za zaštitu prirode kao što su CITES i IUCN pozivaju građane celog sveta da se uključe u napore za očuvanje prirode i svih njenih stanovnika, među kojima su i čoveku najsličniji majmuni.

Pogledajte kako je Dan majmuna proslavljen pre nekoliko godina u Beo Zoo-vrtu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari