• 0
 ≫ 

Povratak fazanskog goluba: Na Papua Novoj Gvineji snimljena ptica koja nije viđena 140 godina

 ≫ 

Naučnici iz američke Organizacije za zaštitu ptica ponovo su dokumentovali Otidiphaps nobilis čije je prebivalište samo na ostvru Ferguson

  • 0
Otidiphaps nobilis

Šareni fazanski golub poslednji put viđen pre 140 godina Foto: Shutterstock

Naučnici iz Američke organizacije za zaštitu ptica nedavno su snimili retku pticu.

Reč je o fazanskom golubu koji nije dokumentovan skoro 140 godina, prenosi Sciencealert. Istraživači su postavili kamere na ostrvu Ferguson, na Papui Novoj Gvineji koje su snimile Otidiphaps nobilis.

Prema American Bird Conservancy, ovaj “veliki golub sa širokim i bočno stisnutim repom živi na zemlji“, i to samo na ostrvu kraj istočne obale ove ostvrske države u Okeaniji.

Veliki šareni fazanski golub

Veliki šareni fazanski golub Foto Shitterstock

Fotografije i video snimci ptice napravljeni su prvi put nakon njenog naučnog dokumentovanja 1882. godine. Videti slike ovog goluba bilo je isto kao „pronalaženje jednoroga“, rekao je Džon K. Mitermajer, jedan od vođa ekspedicije i direktor programa “Izgubljene ptice” u Američkoj organizaciji za zaštitu ptica. „To je trenutak o kome sanja svaki čuvar prirode i posmatrač ptica“, dodao je on.

Džordan Borsma, postdoktorant, jedan od članova ekspedicije i istraživač na Univerzitetu Kornel, zapanjen je fotografijom ptice koja je prošla pored njihove kamere. Dok su postavljali opremu za snimanje, Borsma je zaključio da postoji manje od procenta šanse da se snimi fotografija goluba sa crnim vratom.

Otidiphaps nobilis

Šareni fazanski golub poslednji put viđen pre 140 godina Foto: Shutterstock

Kristina Bigs, menadžer u timu koji traga za izgubljenim vrstama u Rewild.org rekla je da je “ponovno otkriće fazanskog goluba svetionik nade za druge ptice koje su izgubljene pola veka ili više”.

Rodžer Saford, menadžer koji se bavi očuvanjem retkih vrsta ptica u BirdLife International, izjavio je da “detaljne informacije koje je prikupio instraživački tim, osim nade u potrazi za drugim izgubljenim vrstama, pružaju osnovu za očuvanje ove izuzetno retke i visoko ugrožene ptice, zajedno sa drugim jedinstvenim vrstama ostrva Ferguson."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari