• 0
 ≫ 

Da li mešancima rasnih pasa dlaka više opada ili je ovo verovanje samo “buva”?

 ≫ 

Poznato je da se ljubimci kovrdžave dlake manje linjaju, ali postoje li psi nastali ukrštanjem koji uopšte ne ostavljaju dlake po kući?

  • 0
Mešanci rasnih pasa i linjanje Foto: Pixabay

Ne postoje mešanci pasa koji se ne linjaju, ali neki odgajivači prilikom ukrštanja rasa obavezno koriste pudle, poznate kao najmanje “dlakave”.

Psi se linjaju sezonski, jednom ili dva puta godišnje, a neki čak tokom cele godine. Međutim, postoje rase koje se linjaju manje od drugih. Koliko to zavisi od genetike i koji geni su zaduženi za kontrolu odbacivanja dlake, pita Dogster?

Dlaka i genetika

Doktor Džerold S. Bel, profesor genetike na Univerzitetu Tafts, kaže da postoji nekoliko međusobno interaktivnih gena koji kontrolišu opadanje pseće dlake. Psi sa dve kopije gena MC5R se najviše linjaju. Ljubimci sa kopijom gena za pojačani gubitak dlake i genom slabijeg linjanja gube umerenu količinu dlake, dok psi sa dva gena niske stope linjanja gube najmanje dlaka. Stručnjaci kažu da većina pudli ima dve kopije gena zahvaljujući kojima se minimalno linjaju.

Mešanci rasnih pasa i linjanje - labradudl Foto: Pixabay

Gen RSPO2 (koji diktira gustinu i izgled brkova i obrva kod pasa) je u interakciji sa genom MC5R. Budući da je gen RSPO2 dominantan, psi sa jednom ili dve kopije gena imaju duže brkove i obrve, a ljubimci bez genetskih kopija imaju glatku dlaku. Psi sa jednom ili dve kopije MC5R gena koji umanjuje linjanje, prirodno gube manje dlake. Gen KRT71, koji “kontroliše” kovrdžavost dlake, takođe ima značajnu ulogu u linjanju. Dr Bel kaže da je kovrdžava dlaka dominantna i za nju je potrebna samo jedna kopija gena. Psi sa kovrdžavom dlakom se slabo linjaju. Osim toga, postoje i drugi geni koji utiču na odbacivanje dlake, poput FGF5 koji određuje dužinu krzna.

Rase koje se slabo linjaju

Iako nema mešanaca koji se uopšte ne linjaju, niti rasnih pasa koji zadrže svaku dlaku na krznu, izvesno je da ima onih koji ne odbacuju mnogo dlake. Dr Bel kaže da se rase sa dužim brkovima i obrvama tradicionalno slabo linjaju, a pogotovo rase sa kovrdžavom dlakom. To su: pudle, kovrdžavi bišon, havanski bišon, šnauceri, briselski grifon i portugalski pas za vodu. Kad je reč o rasnim mešancima, dr Bel kaže njihovo linjanje zavisi od genetike roditelja, jer garancije neopadanja dlake zasnovane na rasi ne postoje.

Dr Džesika Hekman, bihejvioralni genetičar i osnivač Functional Dog Collaborative (FDC) kaže da mešanci sa genima pudle mogu odbacivati manje ili više dlake u zavisnosti od nasleđenih verzija gena.

„Uopšteno govoreći, rase koje imaju brkove i obrve, i dugu dlaku, verovatno će imati potomstvo koje se linja manje", kaže Hekman. „Ne postoje izvorne rase koje se uopšte ne linjaju. Dlaka uvek raste i na kraju opadne. A potom je zameni druga."

Mnogi odgajivači gaje više generacija pudli (mešance) koje genetski testiraju i biraju jedinke sa dlakom koja se najmanje linja. Dr Hekman kaže da pudlice parene sa zlatnim retriverima donose na svet potomke koji se slabo linjaju, naglašavajući da se ne radi toliko o rasi koliko o genetici duge dlake. Dakle, čak i mešanac pudle može da bude predisponiran za jako linjanje. Da li će se pas linjati jače ili slabije, više zavisi od genetike nego od rase. Mešanac može naslediti gene koji će uzrokovati smanjeno ili pojačano odbacivanje dlake. Ako tražite psa koji se manje linja, potražite odgajivače koji se bave upravo ovom tematikom. Ukoliko sve prepuštate instinktu ili sreći, nabavkom nasumično izabranog mešanca ćete imati samo dve opcije: manje linjanja ili tovar dlaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari