• 0
 ≫ 

Danas je Svetski dan životinja: I one imaju pravo na dostojanstven život

 ≫ 

Svakog 4. oktobra, počev od 1931. godine, obeležava se Međunarodni dan posvećen pripadnicima sveta faune i očuvanju njihovog biodiverziteta

  • 0
Svetski dan životinja Foto: Shutterstock

Svetski dan životinja (Međunarodni dan životinja i Svetski dan zaštite životinja).

On se obeležava od 1931. godine svakog 4. oktobra i posvećen je pravima životinja i očuvanju životinjskog biodiverziteta. Prvi tragovi zaštite pripadnika sveta faune sežu daleko u prošlost, kada je stanovništvo dobijalo uputstva od vladara o tome da stoku treba hraniti i pojiti, a ne tući. Kasnije se pokreću teme zaštite životinja, uvodi se pojam njihovih prava i apeluje se na čoveka i njegovu moralnu obavezu da ih štiti.

Hajnrih Cimerman, nemački pisac i izdavač časopisa “Čovek i pas”, 24. marta 1925. godine je organizovao prvi Svetski dan životinja koji je obeležen u Berlinu. Četiri godine nakon toga, predloženo je da se ovaj dan proslavlja 4. oktobra, na dan Svetog Franje Asiškog, zaštitnika životinja, što je i zvanično potvrđeno 1931. godine, na konvenciji ekologa u Firenci. U čast ovog praznika životinja, sve organizacije za zaštitu životinja, azili i prihvatilišta za životinje širom sveta, obilaze svoje institucije, organizuju radionice, prikupljaju donacije, udomljavaju ljubimce i bave se mnogim drugim aktivnostima posvećenim životinjama.

Svetski dan životinja Foto: Shutterstock

Podsećamo da su sve životinje sveta ravnopravni stanovnici planete Zemlje, osećaju bol, patnju, strah i stres i imaju jednako pravo na život kao ljudi.

Cilj Svetskog dana životinja, koji se obeležava već 91 godinu je poboljšanje odnosa prema životinjskim vrstama širom sveta i podrška pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama. Posebna pažnja se poklanja ugroženim vrstama životinja i poboljšanju uslova života, kao i sprovođenju rigidnih mera u pogledu zaštite prirodnih prebivališta i sprečavanju krivolova.

Video: Njega su odbacili, a ona je ostala bez svojih mačića: Mačka usvojila bebu merkata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari