• 0
 ≫ 

Šta se događa sa kućnim ljubimcima čiji su vlasnici umrli od korona virusa?

 ≫ 

S obzirom na to da su mnogi vlasnici ljubimaca zabrinuti šta će se dogoditi sa njihovim životinjama u slučaju korona virusa, neke kompanije i organizacije u Japanu su ponudile olakšice

  • 0
pas i mačka

Foto: Pixabay

Obučen potpuno u zaštitno odelo, sa maskom i rukavima, Šon Galager je krajem marta ušao u jedan stan na severozapadu Majamija kako bi uzeo psa iz njega. Sedmogodišnji nemački ovčar je bio preplašen i sam jer je njegov vlasnik hosptalizovan zbog korona virusa.

U azilu u koji su psa odveli aktivisti za zaštitu životinja dali su joj ime Linda. Ubrzo su saznali da je njen vlasnik preminuo.

Aleks Munjoz je direktor jedne od tih agencija, a u azilu se trenutno nalazi 30 pasa i mačaka koji su izgubli svoje vlasnike zbog epidemije.

I u Njujorku, koji je epicentar zaraze u SAD, slična je situacija. Centar za zaštitu životinja u tom gradu navodi da se u njemu nalazi preko 20 ljubimaca čiji su vlasnici izgubili život zbog Kovida-19, ali su i drugi centri u Njujorku otvorili svoja vrata za njih.

CNN navodi, da je u prvom talasu nakon što je su SAD izdale naredbe o socijalnom distanciranju, skočio broj usvajanja pasa i mačaka, a ona su odjednom te životinje ostajale napuštene pošto su vlasnici imali komplikacije sa zarazom.

- Bila je skoro jeziva tišina. Uvek sam se pitala gde su životinje, šta se događa? - rekla je Tifani Lesi direktorka "Animal hevena", centra u Njujorku.

Ona dodaje da je bilo potrebno nedelja ili dve pre nego što je centar počeo da dobija pozive o napuštenim životinjama.

- Znali smo da će to da se desi - navodi ona.

Korona virus, koronavirus, bolnica, hitna pomoć

Foto: Tanjug/AP

 

U Japanu firme nude pomoć

S obzirom na to da su mnogi vlasnici ljubimaca zabrinuti šta će se dogoditi sa njihovim životinjama u slučaju korona virusa, neke kompanije i organizacije u Japanu su ponudile olakšice. Jedna origuravajuća kompanija je ponudila čuvanje pasa i mačaka besplatno.

Ipak, za razliku od SAD, u Japanu su u centrima za životinje postojali određeni problemi jer poneki od njih nisu želeli da prihvate životinje jer još nije utvrđeno da li one mogu da prenose korona virus, iako SZO tvrdi da ne mogu.

Veterinarska asocijacija iz Tokija, međutim, naglašava da bi životinje odmah trebalo da budu primljene u azile, čim se pokaže da je njihov vlasnik pozitivan na korona virus.

Kompanija "Anicom Insurance" je u aprilu dozvolila svim vlasnicima koji su u bolnici ili izilaciji da svoje ljubimce smeste kod njih. Vlasnici mogu da apliciraju online, a ne moraju da budu klijenti kompanije kako bi dobili ovu pogodnost.

O njima brinu veterinari, ali i radnici kompanije i to potpuno besplatno.

Video: I on nabija kondiciju za hvatanje lopova: Policijski pas u Australiji radi sklekove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari