• 0
 ≫ 

Jedan ima Daunov sindrom: Neraskidiva povezanost mačića spasenih sa ulice ostavila svet bez reči

 ≫ 

Brat i sestra koji su bili preplašeni kada su pronađeni imaju istu hromozomsku anomaliju i ne mogu jedno bez drugog

  • 0

Par mačića koji je pronađen ispred zgrade u Bruklinu u Njujorku držao se zajedno i nakon spasavanja od hladnoće. Njih su spazili stanovnici iz tamošnjeg susedstva i u dogovoru kontaktirali centar za spasavanje životinja „Infinite Hope Animal Rescue“. Mačke su bile plašljive i nisu htele da se mrdnu sa mesta, ali ih je spasilac iz centra odneo na sigurno, piše Lovemeow.com.

- Tek kada su stigle u centar, shvatili smo da imaju drugačija lica. Veterinar koji ih je pregledao rekao je da imaju hromozomsku anomaliju – mačju verziju Daunovog sindroma – kažu iz centra „Infinite Hope“.

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by The Parsons Pets (@theparsonspets) on

Narandžasti mačak je imao i entropiju očnog kapka i trepavice, što je stanje prilikom kojeg se očni kapci izvrću ka unutra, što rezultira trenjem između trepavica i kože lica i nastankom iritacija i nelagodnosti. On je bio stidljiv i konstantno se držao svoje sestre, pored koje se osećao sigurno, a ona je bila hrabra i stalno se mazila sa njim kako bi ga umirila.

- On je bio stidljiviji u kontaktu sa ljudima i videlo se da ga sestrino prisustvo umiruje – kažu iz centra.

Narandžastom mačoru kasnije su operisani kapci kako bi se oslobodio bola i da bi se sprečilo stvaranje infekcija, a oporavio se uz pomoć negovateljice i svoje sestre, koja ga tokom oporavka nije ni na trenutak ostavljala.

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by The Parsons Pets (@theparsonspets) on

Za to vreme je Mišel Parsons pretraživala sajt Petfinder i naletela na ova dva mačeta. Ona je nedavno ostala bez svoje mačke koju je imala 10 godina i nije bila spremna da tako brzo usvoji drugu mačku, ali kada je videla ovo dvoje, nije mogla da prestane da misli na njih. Posle nekoliko nedelja proverila je da li su udomljeni i bila je iznenađena kada je videla da su još u centru. Kada je njen sin video mačiće, odlučio je da narandžastog mačka nazove Ogi, po dečaku iz filma „Čudo“, a Mišel je mačku nazvala Kaliope.

- Kad smo im već dali imena, morala sam da probam da ih udomim. Istraživala sam i našla još nekoliko mačaka sa sličnim stanjem i shvatila da one imaju dobar, kvalitetan život – kaže Mišel.

Pročitavši priču o njihovom spasavanju i o velikoj povezanosti između brata i sestre, još više se zaljubila u njih, pa je poslala prijavu u kojoj je istakla da želi da ih udomi.

Nedelju dana kasnije Ogi i Kaliope postali su deo njihovog života. U početku su bili stidljivi i zbunjeni i krili su se ispod kreveta veliki deo vremena.

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by The Parsons Pets (@theparsonspets) on

- Kaliope je verovatno poručila Ogiju da bude oprezan i rekla mu da će prvo ona sve da ispita, a kada su konačno počeli da se kreću okolo, mnogo vremena su provodili zajedno i retko kad su bili razdvojeni. Ako bi jedno od njih ušlo u neku prostoriju, i drugo bi ušlo za njim – priča Mišel.

U narednih nekoliko meseci njih dvoje su se oslobodili i odomaćili u svom novom domu. Ogi više nije stidljiv mačor, razvio je samopouzdanje i voli da se igra, a kada ne trči po kući, sedi sa sestrom na prozoru i gleda šta se dešava napolju ili gleda „mačju televiziju“ s njom.

Pas koji je stanovao tu pre njih, Dekster, jednostavno ih obožava i spava zajedno sa njima.

- Oni vole svog psećeg brata i stalno bi se igrali sa njim. Ogi voli da krade sunđere, a Kaliope da vas prekorno gleda svojim kosim očima, a prema Ogiju se ponaša kao starija sestra, uvek brinući o tome da mu je lice čisto i mazeći se s njim kad god oseti da mu je to potrebno. Srećni smo što smo izabrani da ih udomimo. Ne prođe dan da ih ne izgrlimo i ne izljubimo – kaže Mišel.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari