• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne secite im kljunove: Praksa odgajivača da kokama preventivno režu kljunove izaziva ozbiljne polemike

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skraćivanje klunova obavlja se debikirkom, specijalnom mašinom koja usijanim sečivom ili žicom odstranjuje deo kljuna živini

  • 0
Koke u kavezu Foto: Shutterstock/NPvancheng55

Da li je istina da se kokoškama seku vrhovi kljunova da se ne bi međusobno kljucale i povređivale?

Postupak uklanjanja vrha kljuna kokoškama, kako tvrde odgajivači, poželjno je i zove se debikiranje.

Kokoške će se kljucati ako njihova hrana nije dobra, ukoliko su izložene direktnoj dnevnoj svetlosti i zbog toga što su u kavezima bukvalno "načičkane", po 4-5 jedinki, pa im je stres zagarantovan.

Sečenje kljunova obično se radi kokama nosiljama u 8. nedelji, specijalnom mašinom debikirkom koja odstranjuje deo kljuna usijanom žicom da kasnije ne bi doslo do infekcije.

Uklanjanje kljunova kokama nosiljama je praksa koja se često primenjuje u proizvodnji jaja kako bi se sprečilo agresivno ponašanje među kokoškama, izazvano stresnim uslovima života. Iako industrija jaja opravdava ovu metodu, ona je više nego nehumana, jer izaziva nelagodu i bol.

Koke nakon ove "operacije" imaju probleme sa hranjenjem i istraživanjem okoline, budući da im je otežan prirodan instinkt kljucanja.

Uklanjanje vrha kljuna kokama je surovo rešenje problema koji se javljaju u masovnom i intenzivnom uzgoju: previše ptica, pod ogromnim stresom, razvija agresivno ponašanje usled skučenosti u životnom prostoru gde ne mogu da ispolje prirodno ponašanje.

Alternativa? Slobodan uzgoj!

(Slomimo kaveze/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pune ruke posla u danu jedne kokoške

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari