• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na prometnom putu kod Niša nađena Mili: Gladna, žedna, zanemarena maltezerka koćena do besvesti

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pretpostavlja se da je Mili živela u skučenim i nehumanim uslovima, zatvorena u malom prostoru gde je bila primorana da jede i vrši nuždu

  • 0
Maltezerka Mili iz Niša Foto: Fejsbuk/Mačkaonica - Kutak za životinje/Privatna arhiva

Mnogi kućni ljubimci ne stignu na ovaj svet da bi bili voljeni, paženi i poštovani. Ljudi, koji vole da se nazivaju njihovim vlasnicima, ponekad kao da se takmiče u tome šta će lošije i neljudskije uraditi svojim četvoronošcima koje zanemaruju i zlostavljaju.

Nebriga o ljubimcu jedan je od propusta neodgovornih vlasnika koji mačku ili psa ne žele da sterilišu, ne hrane ga adekvatno, pokazuju nezainteresovanost u pogledu higijene i zdravlja životinje. Takav jedan primer je i priča o Mili, jedan od miliona o kojima svakodnevno čitamo, vrlo često nemoćni da uradimo nešto što bi promenilo njihove zlehude sudbine.

Ipak, čini se da među pojedincima koji se trude da sa svojih 10 prstiju nešto urade, ima i onih koji uspeju da zakucaju na vrata odgovonih za zanemarivanje životinja, koliko god se trudili da prikriju tragove i dokaze svoje neodgovornosti.

Na fejsbuk stranici Mačkaonica - Kutak za životinje pojavila se potresna objava iz Niša o ženki maltezera Mili. Kako nam je napomenuo autor objave, mali beli psi nekako su predodređeni za lošu sreću ako nabasaju na ljude poput onih koji su izbacili Mili.

Mili je pronađena na prometnom putu, uplašena, gladna i žedna, gde su šanse za preživljavanje minimalne. Ona je lutala uplašena, ućebanog krzna punog buva, a jak neprijatan zadah koji se oko nje širio ukazivao je na to da je dugo bila zapostavljena. Pretpostavlja se da je čuvana u skučenim i nehumanim uslovima, zatvorena u malom prostoru gde je bila primorana da jede i vrši nuždu. I Milini nokti su  bili veoma dugački, jer ih nije trošila hodanjem.

Mili je korišćena za koćenje do iznemoglosti, a njeni šenci su zadržani u nelegalnim uslovima - smešteni su u boksove namenjene za prodaju, bez registrovane odgajivačnice. Utvrđeno je da se na istoj lokaciji nalazi veliki broj nevakcinisanih pasa bez mikročipa, što je još jedan od načina kršenja Zakona o dobrobiti životinja i obaveza propisanih Pravilnikom o obeležavanju i registraciji pasa i mačaka, o čemu se u objavi navode najvažniji detalji.

Mili je zbrinuta u pansionu, slede veterinarski pregledi, analize i testovi, a njen spasilac veruje da vakcine nije dobijala. Posle veterinarskog zbrinjavanja i oporavka, Mili će biti udomljena kod odgovornih vlasnika.

Maltezerka Mili je samo jedan od mnogih pasa koji su prošli kroz slične patnje, ali bi trebalo da bude poslednja greška njenih neodgovornih vlasnika.

Nadležnim organima podnete su prijave i očekuje se njihov izlazak na teren. Mili i njena deca, kao i ostali zanemareni psi, trebalo bi da dobiju šansu za bolji život.

Mili želimo brz oporavak i udomljavanje kod vlasnika koji će joj pružiti isključivo ljubav i pažnju.

Do kraja života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo se desi kad upregnete maltezera da vas vuče na bicikli

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari