• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Putko se bori za život: Pas pronađen pored autoputa, nepomičan, u stanju raspadanja, hitno potrebna pomoć

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Polomljen od udaraca automobila, zapušten i u podmaklom stadijumu krpeljske groznice, ovaj lagoto romanjolo će dobiti drugu životnu šansu ako bude preživeo narednu noć

  • 1

Nijedna rasa pasa nije pošteđena patnji koju donose povrede, bolesti i bol u duši zbog izbacivanja na ulicu od strane vlasnika. Donedavno je gotovo bilo pravilo da najviše patnji iskuse mešanci kojih su pune ulice, ali smo svedoci eksplozije sve većeg broja rasnih pasa koji bukvalno pune ulice malih i velikih gradova.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by @comradette_

Na Instagramu je objavljen post o ozbiljno povređenom psu rase lagoto romanjolo. Poznat je kao tartufar (ne treba dodatno objašnjavati detalje o psima rođenim da pronalaze ekstremno skupe pečurke koje rastu pod zemljom). Ali, ovaj malac, umesto da provodi vreme u igri sa vlasnikom, on je pronađen pored autoputa, nepokretan i u jezivom stanju.

Na profilu @comradette_ gde se apeluje za pomoć ovom mučenom psu, piše da je pas pronađen juče oko 10 h kako nepokretno leži pored autoputa, a u 12 h je odveden u veterinarsku ambulantu.

Prenosimo apel u celini:

"Gori slučaj skoro nisam videla. Pas se doslovno raspada, što je veterinar i potvrdio. Čip nema, jer zašto bi ga imao? Nekome je kupljen kao štene, ili se nije dobro pokazao pri rovarenju tartufa…

Neću dramiti i pisati velikim slovima reči kuknjave, jer ovako završi svaki treći pas u ovoj zemlji. Reći ću samo da, osim slomljene karlice, koja sada ne može da se operiše u naredna 72h, jer bi pas umro istog momenta kad se uvede u anesteziju, jezivo je anemičan, i ima poodmaklu krpeljsku groznicu. Ne preterujem kada kažem da pas do večeras ne bi bio živ. Trenutno transfuzija nije neophodna, ali možda će biti.

Sada se nalazi u ambulanti, gde je u datom momentu stabilan, jeo je malo i pio vodu, dobio je imizol, infuziju, terapije za sve što ima (a to je milijardu infekcija i anemija), urađen je rendgen, ultrazvuk (za sada nema straha od unutrašnjeg krvarenja).

Ovo će biti ozbiljan poduhvat ako pas preživi naredna 72h. U ovom trenutku niko ne može da kaže konačan ishod i da li će ostati invalid. Biće mu skinuti dredovi i čičci od kojih ništa ne vidi niti može da vrši nuždu.

Izveštavaćemo vas na dnevnom nivou o stanju, a sve koji su u mogućnosti molimo da pomognu uplatom na:

Udruženje za zaštitu i prava životinja “ResQ Collective”, Beograd

Broj racuna:

340-1000076944-50

Erste Bank

SA OBAVEZNOM NAZNAKOM (SVRHA UPLATE): “ZA PUTKA”

Ili PayPal: nevenavmilanovic@gmail.com

SA OBAVEZNOM NAZNAKOM (SVRHA UPLATE): “ZA PUTKA”

Hvala svima unapred, držite pesnice Putku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    14. mart 2024. | 13:36

    Molim vas spasite kucu,tako mi je zao. Kakvi su to ljudi da se zadovolje sa kucama i kada im dosade izbace ih. Nasa kuca je bila kod jedne zene,koja nije marila o psu koji je bio u katastrofalnom stanju. Moj sin je uzeo. Veterinar je rekao da je jos jedan dan ostala ne bi prezivela. Imala je 80% koze pod upalom,neuhranjena..svasta,ali je spasena i sada je ljubimac porodice. Tako zelim i ovoj kuci da naidje na dobre ljude. A vi koji izbacujete zivotinje,uzmite igracke pa ih bacite. Gde ce vam dusa,tako saljete losu sliku deci. Sem toga i vi cete ostareti,biti nekom dosadni pa treba da vas izbace. Jel?