• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveća sova na svetu po prvi put obeležena satelitskim odašiljačima u Srbiji

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obeleženi mužjaci, Andrija, Veles, Ruj, Vladan i Ozren, će u narednih otprilike godinu i po dana prikupljati vredne prostorne podatke koji će pomoći istraživačima u naporima da se vrsta bolje upozna i štiti

  • 0
Najveća sova na svetu Buljina u Srbiji Satelit Fičer Foto-montaža: IMSI, Shutterstock

U sklopu projekta istraživanja i zaštite buljine (Bubo bubo), najveće sove na svetu, pet mužjaka u okolini Sokobanje su prvi put u Srbiji obeleženi satelitskim odašiljačima. Projekat, koji predstavlja spoj naučnog istraživanja i zaštite prirode, ima za cilj prikupljanje informacija o korišćenju prostora i životnim navikama ovih retkih i ugroženih ptica.

Obeleženi mužjaci, Andrija, Veles, Ruj, Vladan i Ozren, će u narednih otprilike godinu i po dana prikupljati vredne prostorne podatke koji će pomoći istraživačima u naporima da se vrsta bolje upozna i štiti.

Prvi prikupljeni podaci ukazuju da obeleženi mužjaci preko dana odmaraju u šumama i kamenitim područjima blizu svojih gnezda, dok noći uglavnom provode u lovu na okolnim poljoprivrednim površinama, retko se udaljavajući više od 2,5 - 3 kilometara od mesta gnežđenja.

Najveća sova na svetu Buljina u Srbiji Foto: Vladan Dimitrijevic

"Važnost ovog projekta leži u mogućnosti da steknemo šire znanje i jasnije razumevanje načina života buljina, koje su, uprkos svojoj veličini i zakonskoj zaštiti, česte žrtve strujnog udara na dalekovodima, sudara sa motornim vozilima kao i progona i ubijanja od nesavesnih pojedinaca," ističe Draženko Rajković iz Odseka za biologiju i zaštitu kopnenih voda, Instituta za multidisciplinarna istraživanja iz Beograda.

"S obzirom na to da je procenjeno da u Srbiji živi samo 300-400 parova, informacije prikupljene na ovom projektu imaće značajnu ulogu u pobližem upoznavanju potreba ovih krupnih ptica te kako ljudske aktivnosti utiču na njih" dodaje Rajković.

Vladan Dimitrijević, iz Sokobanjskog ekološkog društva, takođe izražava zadovoljstvo učešćem u ovom projektu.

"Opština Sokobanja je u međunarodnim okvirima prepoznata kao jedna od pet najboljih staništa buljine u Srbiji. Veoma smo ponosni na ovo bogatstvo i srećni što naše udruženje i lokalna zajednica mogu da doprinesu ovako važnom istraživanju, a time i boljoj zaštiti ove dragocene vrste."

Po okončanju projekta, očekuje se da će rezultati istraživanja imati veliki značaj i praktičnu primenu ne samo u stručno-naučnim krugovima, već i u sektorima kao što su urbanizam i šumarstvo, omogućavajući bolje planiranje aktivnosti odnosno skladniji suživot čoveka i ptica grabljivica.

(Telegraf.rs/Aleksandra Ćirić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Muzej kakav do sada niste videli: Dobrodošli na izložbu živih sova

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari