• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Moja deca šape imaju, ali im treba i krov nad glavom": Upoznajte dobru vilu Smiljanu iz Zrenjanina

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li biste rekli da maltezer sa ulice liči na kraljevsku rasu pasa? Sve više njih doživljava surovu sudbinu u rukama štancera koji ih izbacuju kao višak ili besomučno razmnožavaju, zapostavljaju i prodaju za tričave novce

  • 0
Napušteni maltezer Foto: Facebook/Smiljana Pavić i Divna Prvulov

Tragom jednog od bezbroj postova na društvenoj mreži Fejsbuk, posvećenog nesrećnim, odbačenim, zapostavljenim, povređenim, zlostavljanim životinjama, ponajviše psima, red je da objavimo priču o dami koja i svoje snove posvećuje nevoljnicima na četiri noge. Post koji nas je podstakao na ovu objavu posvećen je maltezeru kome se život narugao i namenio mu povrede, modrice, tragove šutiranja i puno krzno krpelja i buva, sve dok nije naleteo na dobru vilu iz Zrenjanina.

Dama koja zaslužuje naslovne strane u medijima, između ostalog je majstorica za ručne radove, ali svaki slobodan trenutak, koji bi trebalo da iskoristi za predah i "punjenje" baterija, ona provede pomažući napuštenim životinjama kojih je sve više.

Čini se da je poplava napuštenih kućnilh ljubimaca na ulicama gradova u Srbiji postala trend kojim se niko pametan ne bi dičio. Masovna potražnja za psima i mačkama tokom lokdauna u pandemiji koja je zatvorila ceo svet rezultirala je nagomilavanjem životinja u domovima pojedinaca koji nisu mnogo razmišljali o tome da li su zaista spremni da brinu o njima. Mačku ili psa je najlakše kupiti ili udomiti i dovesti u dom, a kad novopečeni vlasnik shvati koliko treba da se posveti novom članu porodice - ne samo materijalno, već i emotivno i vremenski - nastaju veliki problemi koji se nažalost rešavanju - nogom u leđa.

Priča o odbačenim četvoronošcima je toliko da im se ni broj ne zna. A šta reći na sve te priče, a ne zaplakati?

Kako kaže Smiljana Pavić iz Zrenjanina, čuvar dostojanstva odbačenih pasa koje je spasila i higijenski i zdravstveno zbrinula, "neke priče su sa srećnim krajem, a neke još čekaju na bolji život".

Ogorčena ali preduzimljiva Smiljana užasnuta je tragovima koje je život ostavio na ovom malom psu. On nije samo bio pun krpelja i buva, nego je i živeo na lancu koji mu je ostavio modro-zeleno-žute tragove oko vrata i imao je modrice od šutiranja nogom. Njegova spasiteljka apeluje na ljude da ne kupuje maltezere koji koštaju od 50 do 100 evra, jer na taj način podržavaju štancere i kotitelje koji ovako tretiraju kraljevsku rasu pasa.

Smiljana Pavić spasava pse već deset godina i u tome joj pomažu mnogi ljudi dobre volje, od prijatelja istomišljenika do grumera koji besplatno šišaju i higijenski doteruju pse. Kako Smiljana kaže, ovo na leđima ne može da iznese samo jedan čovek, već se sve postiže timskim radom. Osim novčanih sredstava, koja su uvek potrebna kako bi se plaćali računi veterinarskih usluga, hrane i različitih preparata za poboljšanje ishrane ili eliminaciju parazita, Smiljani je potrebna pomoć jakih ruku koje će zajedno s njom nositi breme pasa koji nisu ničiji, a ipak su svačija briga.

Spasavanje Dunje i njenih drugara Spasavanje Dunje i njenih drugara Foto. Facebook/Smiljana Pavić

"Uvek je bilo dobrih i loših ljudi, ali moramo popraviti život ovih nesretnika koji zavise od nas. Na ulicama ih ima sve više. Molimo građane da ih prihvate makar na privremeno. Sterilišemo sve pse koje uspemo da uhvatimo (a sterilizacija nije besplatna). Naši volonteri i građani dobre volje hrane pse kad ih sretnu, a mi nabavljamo hranu i imamo punktove gde se okupljaju, čekajući obrok. Ne smemo da ih izneverimo", priča Smiljana i dodaje da pet šopovi pomažu koliko mogu, ali je psima potrebna zaštita od unutrašnjih parazita, krpelja, buva, kao i lekovi, jer mnogi "zarade" srčanog crva.

Pavić obećava da njena borba za život ovih pasa nikad neće prestati.

Ako želite da pomognete novčano, račun je: Smiljana Pavić-Banka Intesa- 160-0200100035544-65 Pay pal : bojanpavic@yahoo.com

Na posebnom fejsbuk profilu Smiljana čuva fotografije i priče o svim psima koje je spasila. Tu su postovi o maloj Čarli koju je spasila sa pijace pre deset godina. Čarli je deo Smiljanine porodice i preslatka je u kreacijama svoje udomiteljke koja plete džempere i drugu garderobu za kućne ljubimce i zarađeni novac ulaže u brigu o psima.

Maltezerka Čarli Maltezerka Čarli Foto: Facebook/Smiljana Pavić

Ova požrtvovana Zrenjaninka pamti svaki detalj o psima koje je spasavala: o Dunji, voljenoj jorkširskoj terijerki, kaže da se sa još 6 kucova pojavila iz njive i trčala za njom sve dok ih nije odvela kući i spasila tužne sudbine rasnih pasa na ulici.

Pas Dunja Pas Dunja Foto: Facebook/Smiljana Pavić

Priču o Smiljani Pavić samo smo "zagrebali" i tek ćemo pisati o psima i mačkama koje je sklonila sa ulice i spasila od sigurne smrti. Među srećnicima su udomljeni psi i mačke, ali ima još onih koji čekaju da ih neko izabere i uzme za ceo život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari