• 0
 ≫ 

Završen osmi “Mrnjau Fest 2022”: Najlepša maca Sheehan Starssiberia BastetBeauty

 ≫ 

Minuli vikend u Beogradu protekao je u znaku festivala mačaka: neke mace čekale su udomitelje i buduće vlasnike, dok su se druge elegantno borile za titulu prve od najlepših koja je pripala sibirskoj nevi maskeradi

  • 0
Sheehan Starsiberia BastetBeauty, World Champion, vlasnik Sanja Puhalo, odgajivačnica sibirskih Neva Masquerade i sibirskih tradicionalnih mačaka- BastetBeauty Sheehan Starsiberia BastetBeauty, World Champion, vlasnik Sanja Puhalo, odgajivačnica sibirskih Neva Masquerade i sibirskih tradicionalnih mačaka- BastetBeauty Foto: Sanja Puhalo

Praznik mačaka, čuveni “Mrnjau Fest” održan je 29. i 30. oktobra po osmi put u Beogradu, u Kristalnoj dvorani Hotela “Jugoslavija”.

U organizaciji felinološkog društva Le PETit, ljubiteljima maca u našoj prestonici predstavljene su najlepše mačke po World Cat Federation pravilima. U isto vreme, u vikendu posvećenom macama, održano je i već tradicionalno udomljavanje zdravih i lepih maca sa štandova LePETit staratelja.

Društvo Le PETit je punopravni WCF klub sa pravom odlučivanja. Klub neposredno registruje WCF odgajivačnice mačaka i izdaje međunarodne WCF rodovnike (pedigre), pruža pomoć odgajivačima pri nabavci, izlaganju i prodaji rasnih maca i organizuje takmičenje mačaka Mrnjau Fest.

Posetioci Mrnjau Festa imali su priliku da se upoznaju sa predstavnicama najlepših mačijih rasa na svetu. U moru mekanih krznenih dama i dlakave gospode, bilo je onih koji su se lenjo izležavali u svom izložbenom smeštaju, a neki se i šetali u naručjima vlasnika, pa čak i u kolicima, specijalno dizajniranim za mace.

Ljubitelji mačaka upoznali su se sa odgajivačima iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Bugarske i drugih zemalja regiona, a na visini zadatka bili su i odgajivači iz Srbije. Mnogi od njih dobili su plakete “Best Cattery of the Year”, kao odgajivači registrovani pri WCF - World Cat Federation i Klubu LePETit. Ove nagrade dodeljuju se na osnovu rezultata na zvaničnim WCF takmičenjima mačaka.

Titulu najlepše od svih mačaka ponela je Sheehan Starssiberia BastetBeauty, rase neva maskerada, podrase sibirske mačke iz odgajivačnice BastetBeauty. Ova prelepa maca ostvarila je sledeće rezultate: Ex1 x2, Nomination x2, CACM x2 (become a World Champion), Adult WCF Ring 1st/55, Best in Show, Best of Best, Best General, Adult WCF Ring 3rd/57, Best in Show, Best of Best, Best Supreme (Best cat for both days).

Mrnjau Fest, Hotel Jugoslavija Foto: Nikola Tomić

Jedna od naših najeminentnijih odgajivačnica rase mejn kun je i Andema Star WCF iz Kruševca. Ona je beogradskoj publici ponovo predstavila Stellu Tangled, red harlekin mejn kun ženku koja je osvojila titule: Ex1, GCACE (sertifikat za velikog evropskog šampiona) i Nom BIS (nominaciju za Best in Show) i time stekla uslov za osvajanje novih, najvećih titula.

Mrnjau Fest, Hotel Jugoslavija Foto: Nikola Tomić

Mrnjau Fest ulepšale su i pomalo namrgođene ali dobre i mekane persijske mačke, prelepe bezdlake kanadske sfinks mace, norveške šumske mačke, britanske kratkodlake u mnogim bojama, divne sibirske neve maskerade… Posetioci su bili oduševljeni izgledom mačaka iz odgajivačnice Russian blue and white cattery, koja je nedavno osvežila svoje mačije blago belom ruskinjom po imenu Stella Alba. Jednu od najlepših mačaka sveta imali smo priliku da vidimo u zagrljaju naše popularne pevačice Jelene Karleuše: Raya, mužjak bengalske mačke iz odgajivačnice "Raya Empire Bengal Cattery" na Mrnjau Fest stigao je u društvu ženkice Mie, koja je nedavno osvojila titule Junior Champion, Best in Show, Best of Best i Best General na WCF takmičenju mačaka u Plovdivu u Bugarskoj.

Na Mrnjau Festu gostovale su i svete birmanske mace, čak i veoma retka evropska rasa mančkin. Jedna lepa srebrno osenčena britanska maca stigla je iz odgajivačnice Sibnib, a tu su bile i nežne sibirske neve maskerade, mirne i dostojanstvene lepotice iz “Mighness cattery”. Na Mačkenbalu se po prvi put pojavila somalijska mačka, malobrojna rasa koju je predstavila odgajivačnica Kitty Star.

Glavni program Mrnjau Festa protekao je u znaku zvaničnog takmičenja mačaka po World Cat Federation pravilima. Mačke su pojedinačno ocenjene za stolom, a potom se međusobno takmičile u atraktivnim takmičenjima u ringu i nadmetale se za Best in Show titule i nagrade. Najlepše mace ocenjivao je međunarodni tim sudija: Cornelia Hungerecker - Nemačka (WCF AB), Aija Nuke - Latvija (WCF AB), Daniel Counasse - Belgija (WCF AB) i Kaai Du Plessis - Holandija (WCF AB). Domaćin i voditelj ovog prestižnog mačijeg festivala je, kao i uvek, bila Svetlana Lalović, međunarodni felinološki sudija iz Srbije.

Mrnjau Fest, Hotel Jugoslavija Foto: Nikola Tomić

Aleksandra Trajković - Pavlović, glavna aktivistkinja LePETit udomitelja, zainteresovanim budućim vlasnicima mačaka predstavila je Matea, Marija, Mateju, Evu, Cezara, Isidora, Makija, Amona, Sofiju, Ticu, Avu, Olivera, Lava, Iskru... Zdrave mace, ali i neke sa kontrolisanim oboljenjima, posetioci su mogli da izaberu i udome u subotu i nedelju od 11 do 17h i tako pomognu da njihov život bude što bolji i udobniji. Sve mace za udomljavanje odnegovali su Le PETit staratelji, odgovorni, nesebični i predani volonteri koji ulažu veliku ljubav, trud i značajna sredstva da mace odu u nove domove zdrave, negovane, lepo vaspitane i socijalizovane. Društveno odgovorne firme su darivale udomljene mace i njihove vlasnike za srećan početak.

I ovoga puta, posetioci Mrnjau Festa su svojim macama kupovali sve što su mogli da požele, od igračaka i opreme do hrane i poslastica. Besprekornu organizaciju i pomoć posetiocima u svakom pogledu pružile su LePETit hostese, mlade dame koje su savršeno obavljale svoj posao.

Vlasnicima najlepših mačaka i njihovim ljubimicama želimo mnogo zdravlja i što više titula, a Društvu LePETit još čvršće uporište u World Cat Federation.

Pogledajte najzanimljivije sekvence sa "Mrnjau Festa 2022":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari