• 2

Pevali su goniči i iz Srbije se daleko čuli: Održan 27. Evropski kup u Čačku

Pobedu je odnela reprezentacija Švajcarske, a naša zemlja imala je tu čast da ugosti mnogo zemalja iz Evrope i prvi put vidi rase koje nisu zastupljene na našem podneblju

  • 2

Pas je omiljeni ljubimac, verni pratilac čoveka, pomoćnik, radost, antidepresiv. Ali psi goniči, e oni su posebna kategorija. Oni čuvaju svoje pradavne instinkte, njihovim venama kola krv koja vri, oni se najbolje osećaju dok slobodno trče lovištem prateći miris divljači. Sa druge strane, njihov karakter, inteligencija nesvojstvena ostalim rasama i plemenitost ih čine i privrženim ljubimcima.

Ono po čemu se Srbija i Balkan izdvajaju u kinološkom svetu su upravo ti psi. Oni pripadaju VI FCI grupi i ovo podneblje je nadaleko poznato po njima. Srpski gonič, trobojni gonič, posavac, istarac, crnogorski planinski gonič, barak samo su neke od rasa koje su za ponos i diku bivših jugoslovenskih republika. Međutim, goniči su voljeni širom Evrope. Mnoge zemlje neguju i čuvaju svoje rase.

Oni su takozvani "radni" psi, i iako su eksterijerne odlike izuzetno važne, oni najviše moraju da se pokažu "u terenu" dok "rade", kako njihovi vlasnici znaju to da kažu. To znači da moraju da pronađu trag divljači i karakterističnim lavežom gone divljač. Zato goniči "pevaju", a u njihovoj pesmi svi ljubitelji su imali čast da uživaju 21. i 22. oktobra u Čačku, na 27. Evropskom kupu, jednoj od najvažnijih radnih manifestacija za goniče.

U Čačku su se okupile reperezentacije Austrije, Švajcarske, Italije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kipra, Grčke, Hrvatske i Srbije, a pobedu je odnela reprezentacija Švajcarske. Prvi put u Srbiji je viđen i lov sa grupom pasa, koji se praktikuje u Italiji i Grčkoj. U dobrom duhu, raspoloženju i druženju, dogovoreno je da sledeće godine domaćin bude Grčka i to u martu.

U razgovoru sa selektorom reprezentacije Srbije, Radivojem Tomaševićem, saznali smo mnogo o takmičarima i samoj organizaciji ove manifestacije.

- Evro kup održava se svake godine u nekoj od država cele Evrope. Nama i Kinološkom savezu Srbije pripala je čast da organizujemo 27. Evropski kup. Došao nam je veliki broj stranih gostiju da uveliča ovo takmičenje. Vreme nas je poslužilo, a naš zadatak je bio ne samo da organizujemo ovo, već da naši gosti odu zadovoljni, da pamte Srbiju i grad Čačak i nas kao narod. Našu zemlju su predstavljala tri psa, trobojni gonič Markeševića, srpski gonič Ivanovića i srpski gonič Jović Gorana iz Šapca.

Prvi put su se u Srbiji takmičile i rase poput grčkog goniča, italijanskog goniča seguđa kao i malog plavog gaskonjskog goniča. Tomašević je istakao i važnost međusobne saradnje domaćih lovačkih društava.

- Imali smo priliku da vidimo i neke pse koje naši odgajivači verovatno nikad ne bi mogli da vide. Skoro cela centralna Srbija nam je izašla u susret po pitanju organizacije i mi smo prezadovoljni - kaže naš sagovornik.

Naša ekipa razgovarala je i sa učesnicima iz Severne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije i mnogih drugih zemalja. U videu saznajte zašto su baš goniči posebni u svakom pogledu:

Takođe, u videu na početku teksta pogledajte deo atmosfere, poslušajte razgovor sa Radivojem Tomaševićem i kinolškim sudijom Milošem Miloševićem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    11. novembar 2022. | 14:46

    Moj kolega iz redakcije je oduševljen ovim tekstom! Okarakterisao ga je kao da je savršen i besprekoran uzor jednog poetičnog isveštaja sa terena. Pozdrav iz Blica

  • Grebic

    27. oktobar 2022. | 19:16

    Ma ovo je bruka za Srpsku kinologiju. Da nas onako pokradu na domacem terenu i da nase sudije podviju rep bogatom strancu. Stvarno sramota!