• 0
 ≫ 

Anastasija sa mužem pobegla iz Irpina sa 19 pasa: "Imali smo previše posla, nismo razmišljali o strahu"

 ≫ 

Anastasiji je u evakuaciji pomagala i prijateljica Snežana

  • 0
Pas, izbeglice, Ukrajina, ljubimci ŽIlustracija Foto: Tanjug/AP

Fotografija devojke koja na povocu čvrsto drži devet pasa, jedna je od fotografija koja je od početka sukoba u Ukrajini obišla svet. Na njoj je Anastasija Tika, koja je sa suprugom Arturom pobegla iz Irpina i sa sobom povela čak 19 pasa.

Ona i njen suprug su čak sedam puta prešli most, kako bi uspešno evakuisali sve životinje i svaki put su bili na udaru vatre.

- Imali smo previše posla da bismo bili zabrinuti ili uplašeni - rekla je Anastasija koja četiri godine vodi sklonište za životinje u Irpinu.

Ona je pokušala da pobegne sa 19 pasa, pet mačaka, kornjačom, kameleonom, dva guštera i hrčkom. Odluka o odlasku za nju nije bila ni malo laka, ali je nakon dolaska Rusa u gradu život bio jako težak. Nisu imali struje, vode, a psi su bili prinuđeni da piju vodu iz akvarijuma.

Njena prijateljica Snežana, takođe je pomagala Anastasiji u pronalaženju napuštenih životinja, a upravo je ona i ubedila ovaj par da moraju što pre da odu iz grada.

- Snežana je rekla da moramo da odemo ili ćemo biti ubijeni, da je ovo poslednja šansa i za nas i za životnije. Bila je u pravu. Naša kuća se ubrzo našla u centru najžustrijih borbi - rekla je Anastasija za Guardian.

Njih dvoje su pešačili do mosta na kom su bili ukrajinski vojnici, koji su im kasnije pomogli u evakuaciji.

Dva psa po imenu Strong i Bejlis imaju ozbiljne zdravstvene probleme i sada su u invalidskim kolicima.

- U jednom trenutku sam pomislio da nećemo uspeti, ali mi je laknulo kada mi je Snežana rekla da će sa druge strane mosta biti minibus koji će nam pomoći - kaže Anastasija, inače studentkinja poslednje godine veterine.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Christopher Occhicone (@occhicone98)

Baš dok su prelazili most nastala je i čuvena fotografija nje i ljubimaca, koja je za kratko vreme postala viralna.

- Baš u tom trenutku je i nastala ta fotografija. Sve što sam želela je da nas puste da prođemo. Bila sam zabrinuta jer je svuda oko nas bilo spaljenih vozila i puno razbijenog stakla i rasutog gvožđa, plašila sam se da se životinje ne poseku - kaže Anastasija.

Kada su prošli most sačekao ih je kombi koji ih je odvezao u jugozapadni deo Kijeva, međutim Anastasija nije želela da se smiri. Svakoga dana je odlazila do vojnog punkta zahtevajući da joj dozvole da se vrati po još životinja. Nakon nekoliko dana bezuspešnih molbi, njoj je konačno pošlo za rukom da se vrati.

Kada je ponovo prešla most, morala je dugo da hoda do napuštenog skloništa za životinje u kom je znala da ima gladnih i iscrpljenih životinja.

- Hod je bio naporan jer smo sa sobom nosili dosta hrane. Bombe su padale na nekoliko metara od nas. Krili smo se iza ograde i vozila, ali bilo je blizu - kaže njen suprug Artur.

Sada su se konačno ponovo vratili novoj iznajmljenoj kući u Irpinu. S obzirom na to da je veliki broj građana napustio ovaj grad i da se još uvek nisu vratili, Anastasija i Artur su preuzeli brigu o njihovim ljubimcima pa tako kod sebe sada imaju 30 pasa i deset mačaka.

- Srećni smo što živimo život kakav volimo - rekao je na kraju ovaj mladi par.

Video: Poljska granica preplavljena izbeglicama: Veliki broj Ukrajinaca traži utočište

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari