• 6
 ≫ 

Linda je beogradska zavodnica: Zbog nje komšijski psi zavijaju, a Baki joj je pregrizao povodac da je oslobodi

 ≫ 

Ova devojčica je največi dokaz koliko usvojeni psi mogu da cene i desetostruko vam vrate što ste ih sklonili sa ulice

  • 6

"Malo sam gladan i žedan, odavno nisam jeo, i puno drugara takvih, još usput ja sam sreo" - napisala je Ljiljana Vukosavljević o psima lutalicama, a to su stihovi kojih se setim svaki put kad vidim slike jedne beogradske lepotice, Linde. Devojčice koja je živela na ulici, u Borči, pored kontejnera, dok je nije spasila jedna Sanja.

"Mi dajemo psima naše slobodno vreme, raspoloživo mesto i višak ljubavi. Zauzvrat, psi nama daju sebe cele - to je najbolja pogodba koju je čovek ikada sklopio." I zato, u životu samo treba imati nekoga ko će vas gledati kao što Linda gleda Sanju. Verujte mi.

Linda je usvojen pas i beogradska (zvezdarska) lepotica - dokaz koliko usvojeni psi mogu da cene i desetostruko vam vrate što ste ih sklonili sa ulice. Nekada je živela pored kontejnera i snalazila se kako je znala, i niko je nije ni pogledao. Sve dok joj se put nije ukrstio sa njenom Sanjom Orlandić Sretković, kojoj je preminuo pas Beti, i koja je rešila da najlepša oda izgubljenom prijatelju bude baš to što će udomiti psa lutalicu.

Linda je bila ta srećnica i danas je prava beogradska zavodnica. Kada ona prođe ulicom, komšijski psi pokušavaju da se provuku kroz ogradu kako bi bili blizu nje, a neki i da joj pregrizu povodac na kom je vlasnica Sanja vodi. Kada pogledate u oči ovom psu, u njima vidite svu snagu bića koje je preživelo neke teške trenutke, ali i ponosa što je imalo baš takav život. Vidite zahvalnost.

Nije imala lagan start, ali je dočekala svojih pet minuta koji će, na njenu sreću, trajati sve dok šapama bude ostavljala trag.

Nekad je to sve što ti treba - malo sreće i čovek pun ljubavi koji će ti spasiti život, i usvojiti te.

- I tako je ova kontejnerska prevrtačica iz Borče, koja je živela na okretnici autobusa 95, završila kao zvezdarski mangup, i time mene izvukla iz tuge za psom Beti kog sam izgubila - kaže Sanja za Telegraf.rs.

Zvezdarsku lepoticu šest meseci niko nije hteo ni da pogleda, na oglas za usvajanje se niko nije javio. Već tada je bila veliki pas, sa 34 kilograma, a svi žele štene, kako bi ga oblikovali po svom senzabilitetu...

- Ah, kakva greška. Kad uzmeš formiranog psa, preskočio si sve obuke, grickanja po kući... Vidiš odmah izgled i karakter psa - kaže nam Sanja.

Koliko je Linda imala sreće, toliko se posrećilo i Sanji, jer je, kako kaže, dobila "savršenog psa, koji ide bez povoca, socijalno je inteligentna, zna da se sklanja od automobila, sve komande sluša".

Prateći Sanju na Instagramu, od trenutka kada je predivna Linda postala član njene porodice, shvatili smo da je ona sve, samo ne običan pas. Ovoj devojčici možete bacati štap koliko god želite, neće ni potrčati za njim jer - ima ona svoja pametnija, ozbiljnija posla - da brine o svojim ljudskim prijateljima. Otvoriće Sanji svaki put ulazna vrata kad je vidi da su joj ruke pune kesa, a ispred tih istih vrata će dočekivati i goste.

Neće ni pogledati komšijskog psa koji će očajnički pokušavati da se provuče kroz ogradu da bi bio sa njom, ali neće dati ni Sanji da pogleda svog muža. Zenska taktika, reklo bi se?

Ne postoji osoba, a ni životinja koju Linda ne voli. Kada je gledate na snimcima, ili slikama, uvek je u društvu svog, takođe usvojenog, brata Lava, i usvojene sestre, mačke Kire. Svi oni čine veliku družinu, koju Linda nadgleda.

Jedno vreme je brinula i o usvojenom bratu, haskiju Bakiju, tešila ga i čuvala dok nije dobio svoju porodicu. Baki joj je uzvratio tako što je pokušao da joj pregrize povodac i "oslobodi".

Takva vam je Linda, pas sa ulice, brižna i puna ljubavi, sa svojim toplim pogledom, ispod dugih trepuški.

I znate šta je najzanimljivije? Sanja je saznala da je Linda zapravo hovavart - nemačka rasa pasa, veran čuvar i zaštitnik svoje porodice kao i njihove imovine. Nepoverljiv prema strancima, odličan izbor za porodice sa decom prema kojoj je izuzetno nežan. Hovavart je veoma stara nemačka rasa pasa nastala u okolini planine Švarcvald.

I zato sledeći put, kad vidite napuštenog psa, a želite nekoga koga ćete voleti i ko će vas voleti bezbroj puta više, nemojte se čak ni dvoumiti. Znajte da je baš to pas za vas. Ili mačka. I ne, neće vam zauzimati prostor. Na kraju krajeva, u vaše srce je bezgraničan prostor, kom samo vi postavljate granicu.

A, ako se ipak jedan deo vas i dalje dvoumi, pogledajte opet Lindinu sliku, i zamislite da vas neko ovako dočekuje. Zar to nije dovoljno?

Video: Proslavu snimalo 520 dronova, a srećni slavljenik bio je pas: Rođendan od milion dinara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajvosa@

    13. mart 2022. | 18:32

    ❤️❤️❤️❤️

  • sara

    13. mart 2022. | 18:24

    prava si ljepotica😍🥰🥰

  • Ja

    14. mart 2022. | 06:08

    Divno....nesto lepo da procitam pored rata, crne hronike, bolesne dece...divan tekst, divan pas kao i zena koja je prihvatila