• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnici pasa, da li ste i vi pokleknuli pred popularnim TikTok izazovom sa zelenom salatom

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cela mudrolija ovog trenda sa mreža je u tome da u listove zeleniša, premazane kikiriki puterom, ubacite hranu ili poslastice za pse

  • 0

Ako ste korisnik TikToka i imate psa, verovatno ste na ovoj popularnoj platformi videli kako se "vrti" popularni "salata hek". Za neupućene vlasnike ili radoznale ljubitelje interneta evo objašnjenja: na ovim video snimcima kreator u glavici zelene salate skriva hranu i premazuje listove puterom od kikirikija, a zatim ih daje psu koji sa zadovoljstvom kida zeleniš da bi našao poslastice.

Na ovaj način vlasnici dodaju malo svežeg povrća i vitamina u ishranu svojih ljubimaca, piše Cuteness.

Međutim, ovaj način obogaćivanja ishrane pasa ima i nedostatke: iako malo zelene salate neće naškoditi psima, velike količine izazivaju zdravstvene tegobe u vidu dijareje, izloženosti E. coli i druge probavne smetnje.

@dogs.made.simple Head of lettuce as an enrichment game for dogs? Oh yes. #dogfun #doggames #happydog #dogownertips ♬ Sun Bed - David Staniforth

Osim toga, pedantni vlasnici pasa će se iznervirati zbog nereda koji nastaje posle pretraživanja salate. Srećom, postoji nekoliko zdravih alternativa, bez zdravstvenih rizika, koje će takođe zainteresovati psa.

Zašto velike količine zelene salate izazivaju stomačne probleme kod pasa

Obična zelena salata sadrži do 95 procenata vode. Iako nije štetna za jelo, uzimanje mnogo vodenaste, vlaknaste hrane odjednom može izazvati poremećaj kod psa koji se bori da je svari što može izazvati dijareju. Pored toga, neke vrste zeleniša, kao što je spanać, sadrže oksalnu kiselinu, a previše oksalata izaziva kamen u bubregu i druge zdravstvene probleme ako se konzumira u velikim količinama.

Psu možete dati zelenu salatu u malim količinama, dobro opranu, jer može da sadrži zagađivače kao što su E. coli i druge štetne bakterije, kao i prljavštinu i ostatke zemlje i drugih nečistoća. Pojedini stručnjaci za ishranu pasa savetuju prokuvavanje salate, zelja i drugog zeleniša koji psi mogu da jedu, kako bi se smanjile šanse za unos E. coli i drugih štetnih organizama.

Koje su alternativne opcije umesto zelene salate

Prostirka za igru pasa Foto: Shutterstock/Jus_Ol

Postoji mnogo sigurnih alternativa zelenoj salati koje možete isprobati kod kuće. Psu uvek možete ponuditi ukusne štapiće za žvakanje, koji dolaze u različitim oblicima i veličinama i dugo traju. Maslac od kikirikija i poslastice za pse od bundeve napravljene su od zdravih i bezbednih sastojaka i savršeni su za svakodnevne poslastice. Žvakalice sa ukusom slanine takođe će se dopasti psima kojima nije potrebno dodavati ovu mesnu prerađevinu u ishranu.

Na tržištu pet industrije postoje i "prostirke" za pse napravljene od tkanina: psi ih jednostavno obožavaju, jer i u njihovim mnogobrojnim naborima možete sakriti njihove omiljene poslastice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jazavičar svaki dan pojede po neku voćku: Njemu je zdravlje na prvom mestu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari