• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako ne želite da poverujete, one se baškare baš ispred vašeg nosa: 12 životinja koje žive u našim domovima

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Živite sami? Teško, jer vam društvo, sasvim sigurno, pravi barem jedan tajni stanar koji živi u tepihu, dušeku, ćošku ili pukotini i hrani se papirom, knjigama, otpacima vaše kože, pa čak i lepkom iz tapeta

  • 0
Žena i insekt Foto: Shutterstock/Nicoleta Ionescu

Naši domovi imaju ulogu utočišta u kome uživaju svi članovi porodice, ali da li ste znali da neki delovi stanova i kuća vrve od tajnih stanara? Od nabora u našim tepisima i uglova naših ormarića do nadstrešnica tavana i dušeka na krevetima, treba da budemo svesni da delimo dom sa sićušnim stvorenjima od kojih je većina potpuno bezopasna, čak iako ponekad deluju zastrašujuće, piše Discoverwildlife.

Evo 12 životinja koje najčešće žive u našim domovima.

Grinje

Grinja iz kućne prašine Foto: Shutterstock/Dr. Norbert Lange

Ova mikroskopska stvorenja borave u posteljini, tepisima i tapaciranom nameštaju. Grinje se hrane mrtvim ćelijama kože i bezopasne su za većinu ljudi, ali njihov otpad može izazvati alergije i astmu. Prisustvo grinja je gotovo nemoguće otkriti bez mikroskopa, ali su one uvek tu.

Srebrna ribica

Srebrna ribica ili vodena buba se zavlači u mračne i vlažne delove doma, najčešće u knjige, garderobu i elektronske uređaje, mada voli i podrume, kupatila i kuhinje.

To je mali duguljasti insekt srebrnkaste boje koji izlazi noću i beži u sklonište kad uključite svetlo. Hrani se papirom, lepkom i tapetama, nije opasna, ali pravi štetu na knjigama i odeći.

Kućni pauk

Kućni pauci su prirodni kontrolori štetočina, jer se hrane insektima koji napadaju vaš dom. Iako su njihove mreže ružne i izazivaju nelagodu, ovi osmonožni lovci su uglavnom bezopasni. Najčešći kućni pauci retko ujedaju ljude i radije se kriju u mirnim uglovima i na plafonima.

Slepi miš

Slepi miš Foto: Shutterstock/Usha Roy

Slepi miševi se ponekad smeštaju na tavanima, posebno tokom hladnijih meseci. Male pukotine u krovovima ili nadstrešnicama omogućavaju im da uđu i pronađu sigurnost. Iako su bezopasni, za sobom ostavljaju izmet pun amonijaka koji se može nakupiti i predstavljati rizik po zdravlje čoveka.

Bubašvaba

Bubašvaba Foto: Shutterstock/RHJPhtotos

Bubašvaba je ozloglašeni "osvajač" kuća i posebno voli kuhinju i kupatilo. Bubašvabe su aktivne uglavnom noću, kriju se u pukotinama i toplim i vlažnim delovima kuće, što ih čini teškim za uočavanje dok se ne prenamnože. Viđaju se po celom svetu.

Moljac iz odeće

Odevni moljci deluju bezazleno, ali njihove larve izazivaju pravu pustoš na vašoj odeći, jer se hrane prirodnim vlaknima kao što su vuna, svila i krzno. Ovi sićušni insekti borave u tamnim delovima ormara i fioka, ostavljajući rupe u garderobi.

Stenica

Stenice su stručnjaci za skrivanje u dušecima, okvirima kreveta i uzglavlja. One sisaju krv ljudima koji spavaju, a znak da su nas konzumirale je svrab. Uprkos maloj veličini, stenice izazivaju velike glavobolje, posebno ako se prenamnože u kući.

Kućni miš

Miš u domu Foto: Shutterstock/torook

Kućni miš tajno se nastani u domu u koji uđe kroz male pukotine, tražeći hranu i toplinu. Često se gnezdi iza zidova ili u pretrpanim podrumima. Srećom, miševa se možete rešiti na nekoliko jednostavnih (i humanih) načina.

Uši

Uši nisu vaške, već paraziti koji žive na dlakama i perju, u vlažnim sredinama: hrane se plesnima iz starih knjiga, papira ili tapeta. Uši su male i bezopasne, ali mogu postati smetnja ako pronađu dovoljno izvora hrane u vašem domu.

Mušica gljivica

Ove male mušice najčešće "letuckaju" oko sobnih biljaka, privučene vlažnom zemljom, polažu jaja u nju, a njihove larve se hrane organskom materijom, ponekad oštećujući koren biljaka. Iako ne štete ljudima, njihovo prisustvo može biti prilično neprijatno.

Buba iz tepiha

Bube iz tepiha i itisona su uobičajene kućne životinje, posebno u domovima sa mnogo podnih obloga. Njihove larve se hrane prirodnim vlaknima iz tepiha, nameštaja i odeće. Kriju se u mračnim područjima kuće kao što su tavani ili ispod teškog nameštaja, pa se teško otkrivaju.

Mravi

mravi, najezda mrava u kući Foto: Shutterstock

Različite vrste mrava mogu pronaći put do vašeg doma, posebno ako otkriju izvor hrane. Obični kućni mravi se gnezde u zidovima, podovima ili temeljima, formirajući dugačke staze dok traže mrvice hrane.

Ovih 12 životinjica samo su deo uljeza koji vole da se nastane u našim kućama, ali ih nećemo dalje nabrajati, jer je i ovo sasvim dovoljno da odmah započnete generalku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ma digni ruku, digni obadve! Čuvena pesma Galije, pogodila jednog slatkog pauka

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari