• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Može li se pol mačke prepoznati po izgledu lica: Veterinari tvrde da postoje tri pouzdana načina

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Suptilne razlike u izgledu lica otkrivaju mužjaka odnosno ženku

  • 0
Mačke Foto-kolaž: Shutterstock

Mužjaci i ženke mačaka razlikuju se po mnogim fizičkim osobinama i pokazuju razlike u ponašanju. Pored toga, svaka mačka izložena je posebnim zdravstvenim izazovima, pa mužjaci mogu da pate od zdravstvenih tegoba koje nisu tipične za ženke, i obratno.

Najpouzdaniji način da saznate pol mačke je na osnovu njenih genitalija. Međutim, suptilne razlike u strukturi lica mačaka mogu da pomognu da razlikujete mužjaka od ženke.

Veterinari tvrde da postoje tri načina određivanje pola mačke na osnovu strukture njenog lica, piše Catster.

1. Oblik glave

Mužjaci, posebno nekastrirani, imaju veliku, zaobljenu glavu sa ugaonim strukturama lica koje je prošireno zahvaljujući hormonima, odnosno testosteronu. Testosteron je glavni faktor u razvoju mišića i stimuliše oslobađanje hormona rasta koji doprinose gustini i rastu kostiju.

Ženke mačaka imaju imati mekši oblik lica i nežnije crte.

2. Čeljust i njuška

Nekastrirani mužjaci mačke imaju veoma istaknute čeljusti zbog prisustva testosterona. "Bucmasti" obrazi imaju ulogu koja je značajnija od ulepšavanja, jer štite lice i vrat u tučama sa drugim mačkama. Njuške mužjaka takođe su duže i šire od noseva ženki.

3. Brkovi

Mačke koriste brkove kako bi saznali mnoge važne informacije iz svog okruženja. "Češanje" brkova o predmete daje informacije o veličini i strukturi objekta. Mačiji brkovi služe i za procenu može li mačka da se uvuče u uski prostor, pa je logično da su brkovi mužjaka duži, jer su mačori veći u odnosu na ženke i potrebno im je više prostora.

Nekastrirani mužjaci često imaju veće jastučiće za brkove od ženki, i oni dodaju volumen njihovom licu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kakva mačka: Uspela da se spakuje na policu i napravila najluđu pozu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari