• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Privlačite miševe u svoj dom a da toga niste svesni: Kako da sprečite najezdu malih glodara u svojoj kući

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

S jeseni miševi, pacovi i drugi glodari upadaju u kuhinje i ostave čak i u stanovima na najvišim spratovima, odakle ih možete isterati i na humane načine

  • 0
Miš u domu Foto: Shutterstock/torook

Tokom jeseni, miševi, pacovi i drugi glodari počinju da ulaze u naše domove tražeći hranu ili toplo mesto za zimski boravak. Iako nisu poželjni, jer prave štetu i ostavljaju nečistoću i potencijalni su prenosioci ozbiljnih bolesti, postoje humani načini da ih zadržite dalje od svojih kuća.

Sam pogled na miša kako juri po podu dovoljan je da vas natera da vrisnete i poskočite, a možda i da se popnete na sto! Ipak, pobedite strah i nelagodu i razmislite da li postoji razlog zašto je vaš dom postao mesto za gnežđenje miševa i da postoje humani načini da ih u tome sprečite.

Tokom jesenjih meseci, miševi počinju da ulaze u naše domove tražeći toplinu. Dok tragaju za bilo kakvim kutkom, ulazeći kroz najmanje pukotine, obično ih privlače neuredni domovi sa dosta skrovitih mesta, ali i neuredne kuhinje, prostorije pune mrvica i drugi delovi doma u kojima se skladišti hrana, piše Mirror.

Glodarima nije prepreka da se nastane u stanovima, čak i onima koji se nalaze na najvišim spratovima. To znači da je važno da svoj dom pripremite, organizujete i sredite pre zimskih meseci, kako biste sprečili upad ovih malih uljeza.

Miševi ostavljaju za sobom miris sirćeta, uzrokovan izbacivanjem urina i fecesa, ali ovo nije jedini problem: glodari su nosioci brojnih bolesti pod nazivom zoonoze koje mogu pogoditi ljude.

Da biste sprečili miševe da se nastane u vašem domu gde će praviti haos - žvakati kablove i nameštaj, pa čak i umnožavati svoju porodicu - dobro je da znate kako možete da ih uklonite, a da im ne naškodite i zauvek ih isterate iz svog životnog prostora.

Pacov u domu Foto: Shutterstock/New Africa

Miševi imaju veoma osetljiv njuh i ne podnose mirise poput mente ili cimeta. Zato pripremite domaći sprej ili rastvor od pepermint ulja razblaženog vodom koji će biti jak za mišije noseve i nateraće ih da izađu iz doma. Slično ovom rastvoru "radi" i cimet čiji je miris takođe previše jak i iritira miševe. Potopite kuglice vate u cimetovo ulje i ostavite n nekoliko mesta u kući, menjajući ih svakih nekoliko dana.

Postoji još jedan način da miševe bezbedno udaljite iz doma: sprej od belog ili jabukovog sirćeta naprskajte na pamučne kuglice i razbacajte po podu. Iako ovaj trik neće prijati vašem nosu, izdržite, jer ne prija ni miševima pa će se razbežati i izaći iz vaše kuće.

Miš u domu Foto: Shutterstock/torook

Ostale preventivne mere za rasterivanje miševa iz doma podrazumevaju da istim mirisima natopite čaršave i ostavite ih na mestima odakle glodari obično ulaze u kuću, a to su vrata, prozori, prozorski sims, unutrašnjost ormana. Snažni mirisi će odbiti svakog miša koji želi da se približi.

Osim mirisnih tretmana, prekontrolišite svoj dom: proverite sve pukotine na podnim oblogama ili rupe u zidovima ili prozorima kroz koje miš može da se provuče. Higijena doma, pogotovo uklanjanje ostataka hrane - čišćenje mrvica i ostataka namirnica takođe je bitno, kao i čuvanje hrane u ormanu u dobro zatvorenim posudama, jer miševi uživaju da skupljaju ostatke ljudske hrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Miš se časti lešnik kuglama u pekari u Beogradu: Slatko i odvratno u isto vreme

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari