• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Uginuo vam je kućni ljubimac i to treba da kažete deci: Mališanima određenih uzrasta ovako saopštite vest

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nemojte reći da je Džeki otišao da juri ptice i zečeve ili da ga je neko ukrao, već budite iskreni, birajte reči primerene godinama i zajedno se isplačite

  • 0
Smrt ljubimca Foto: Shutterstock/Klymenok Olena

Najčešće prvo iskustvo sa smrću koje deca dožive je gubitak voljenog kućnog ljubimca. Iako su deca možda upoznata sa idejom smrti iz filmova, knjiga ili razgovora sa svojim prijateljima, stvarnost smrti je često sasvim drugačija i njen uticaj može biti dubok, posebno ako se sa ovim problemom ne suoče na pravi način.

Roditelji imaju prirodnu potrebu da poštede decu suza i bola, ali je činjenica da ih ne mogu zaista zaštititi od smrti.

Negde i nekad u životu dete će morati da naiđe na to, pa je bolje da im na vreme predočite istinu o najtužnijem trenutku u životu, piše Kinship.

Kako da razgovarate sa svojom decom kada im ugine kućni ljubimac?

Kako savetuju stručnjaci, uvek treba da budete iskreni.

1. Budite iskreni i odgovorite jednostavno na sva pitanja

Deci treba da kažete istinu i uradite to na način koji je primeren uzrastu i nije uznemirujući. Ako dete mora da pogodi zašto je njegov ljubimac otišao, često će zamišljati nešto što je mnogo veće i strašnije od istine. Ako roditelj kaže detetu da je Džeki pobegao, dete će brinuti gde je pas i stalno će zapitkivati o njemu. Upamtite da iako laž izgleda kao najlakša i najsigurnija stvar u ovom trenutku, vaše dete će na kraju saznati istinu. A kada se to desi, možda će promeniti mišljenje o vama i teže će vam verovati.

Udostojite decu odgovora na sva pitanja, pa i ona najteža, odgovarajući jednostavno i iskreno rečima koje će razumeti. Ne bojte se da izgovorite reči "mrtav" ili "umiranje" sve dok pravilno predstavljate smrt, kao recimo oslobađanje od bola. Dete bi trebalo da shvati da smrt, iako zastrašujuća, može da ima svrhu.

Smrt ljubimca Foto: Shutterstock/New Africa

2. Ne zadržavajte suze i ne ubrzavajte zaborav na ljubimca

Plakanje pred svojom decom uči da su i mame i tate tužni i da je u redu plakati. Roditelj je najbolji uzor deci koja će ovakvo tugovanje shvatiti kao zdravo. Otvoreno razgovarajte o tome kako se osećate i kako se oni osećaju i koliko vam nedostaje ljubimac. Na ovaj način ćete ohrabriti decu da govore o osećanjima koja vam mogu pokazati bez stida.

Nemojte skrivati ili na drugi način sklanjati krevet, igračke i činije za hranu svog ljubimca kao da se život koji ste delili sa njima nikada nije dogodio. Ako neki članovi porodice osećaju da im je lakše da stvari ljubimca budu van kuće, držite ih podalje. Svako drugačije tuguje, pa radite ono što će vas i članove vaše porodice utešiti.

Nemojte odmah otići da nabavite novog kućnog ljubimca. Dajte deci vreme da tuguju i sačekajte dok vam ne kažu da su spremni za novu mačku ili psa.

Posadite posebno drvo ili biljku u dvorištu u znak sećanja na ljubimca, priredite dan sećanja na njega, ali nikad ne izostavljajte dete iz događaja.

Smrt ljubimca Foto: Shutterstock/goran cakmazovic

Kada je pravo vreme da razgovarate sa decom

Sačekajte dok ljubimac ne pokaže teže znake bolesti ili nakon što ugine. Prerano razgovaranje o ovom pitanju, dok je ljubimac još zdrav i vitalan, nateraće decu da budu zabrinuta. Zato sačekajte dok smrt ne dođe, a onda budite iskreni prema deci.

Prilikom razgovora uzmite u obzir uzrast vašeg deteta

Iskreni i otvoreni razgovor sa decom može da uplaši roditelje, ali iskustva kažu da deca mogu da podnesu istinu. Kako će se nositi sa njom, zavisi od njihovih godina i zrelosti i sigurno će se razlikovati od načina na koji to rade odrasli. Važno je da, na osnovu njihovog uzrasta i zrelosti, prilagodite svoj pristup i saopštite tužnu vest.

Deca do dve godine

Deca uzrasta do dve godine ne poznaju reč smrt, niti šta je njeno značenje. Ona, međutim, mogu da osete stres ukućana i da reaguju tako što će i sami postati nervozniji. Veoma mala deca, čak i ako ne razumeju da je njihov ljubimac otišao, mogu da shvate da je nešto drugačije i da osete tugu u porodici. To može da izazove želju u njima da budu bliskiji sa roditeljima i drugim članovima u kući.

Deca od dve do šest godina

Mala deca će pokušavati da shvate da se njihov ljubimac neće vratiti. Ona će imati poteškoće da shvate trajnost smrti i pomisliće da je njihov ljubimac privremeno otišao, pa će zapitkivati kad će se životinja vratiti. Oni će biti veoma radoznali i postavljaće mnogo pitanja, pa budite strpljivi i odgovorite otvoreno, iskreno, ali nežno.

Deca od šest do devet godina

Deca u ovoj starosnoj grupi razvijaju realnije razumevanje prirode i ishoda smrti, iako tek devetogodišnje dete shvata da je smrt zaista trajna. Ova spoznaja može biti zapanjujuća za decu, pa budite iskreni i otvoreni i ohrabrite ih da vam postavljaju pitanja i izražavaju svoja osećanja.

Smrt kućnog ljubimca Foto: Shutterstock

Duboko je lično kako će dete reagovati na tugu. Dete čak može da glumi, dok drugo može postati povučeno i ćutljivo. Ponekad je teško prepoznati da dete tuguje, jer se od njega očekuju plač, suze i tužne reči. Dete možda neće pokazati tugu, što ne znači da nije u žalosti. Stoga mu dajte vremena da shvati šta se desilo i budite uz njega.

Ako znate da vaš ljubimac umire i planirate da ga eutanazirate, dopustite deci da budu deo tog događaja i objasnite šta mogu da očekuju.

Tugovanje je teško i boli, ali ako se kao porodica zajedno držite i u ovakvom činu, sigurno je da ćete sve lakše podneti i preboleti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dirljiv prizori na grobovima kućnih ljubimaca: Nakon što uginu ''rađa'' se novi život

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari