• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto psima treba nabaviti isključivo plave i žute igračke: Struka to ovako objašnjava

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psi najviše vole predmete koji su plavi ili jarko žuti, manje primećuju crvene, zelene, oranž i ljubičaste stvari

  • 0
Igračka za psa Foto: Shutterstock/Olga Pinegina

Uprkos pričama o psima koji su navodno daltonisti, vlasnici treba da znaju da ljubimci mogu da vide određene boje. Iako ne vide crno-belo, njihova sposobnost da vide određene boje je ograničena.

Normalan vid psa je sličan onome koji ima čovek sa daltonizmom, što znači da su plava i žuta dominantne boje u vidu psa. Iz tog razloga, mnogi vlasnici pass kupuju ljubimcima igračke na kojima su plava ili žuta boja, ili njihove kombinacije.

Kako psi vide boje

Da bismo razumeli zašto pse privlače plave i žute igračke, treba da znamo kako psi vide svet oko sebe.

Baš kao i ljudi, psi imaju dve vrste ćelija koje se nalaze u mrežnjači, koje su odgovorne za otkrivanje kretanja i svetlosti, a mogu i da uoče različite boje.

Ljudi mogu da vide kombinacije plave, crvene i zelene, a psi vide samo žutu i ​​plavu boju.

Nijanse crvene i zelene boje oni vide drugačije: nešto što je crveno vaš pas vidi kao tamnosmeđe ili crno. Zelena i narandžasta u njihovom vidu se pojavljuju kao vrsta žućkaste nijanse.

Igračka za pse Foto: Shutterstock/PERO studio

Koje boje psi mogu da vide

Iako pas ne vidi iste boje kao čovek, on može da vidi određene boje u drugačijim nijansama i intenzitetima. Osim što vide nijanse plave i žute, psi mogu da vide i sive tonove: pas će boje poput crvene i zelene videti kao nijanse sive.

A kako psi vide boje u mraku? Jedinstvena karakteristika pasa je da dobro vide u mraku, zahvaljujući većim zenicama i dodatnim fotoreceptorima štapića koji su odgovorni za prijem svetlosti. Psi imaju i "tapetum lucidum", tanak sloj tkiva u oku koji reflektuje svetlost kroz mrežnjaču.

Iako psi bolje vide noću u poređenju sa ljudima, boravak u slabo osvetljenom prostoru ne menja boje koje mogu da vide. To znači da njihov spektar boja ostaje ograničen u poređenju sa ljudima.

Igračka za psa Foto: Shuterstock7Dmitriy Kazitsyn

Psi najverovatnije ovako vide boje:

Crvena im izgleda kao siva ili tamnosmeđa, zelena deluje kao žućkasta nijansa, ljubičasta izgleda plavo, a narandžasta liči na žutu.

Iako se smatra da psi mogu da vide igračke i druge predmete koji su jarkožuti, najbolja boja igračaka za psa je plava koja se ističe na travi i drugim pozadinama.

Igračka za psa Foto: Shutterstock/Masarik

Saveti za odabir boja igračaka za pse

Znajući koje boje psi najbolje vide, možete napraviti odabir pri kupovini proizvoda za ljubimca. Kupovina plave ili jarkožute igračke pomoći će psu da je najbrže uoči u svim okruženjima.

Odabir odgovarajuće boje igračke će stimulisati um vašeg ljubimca, posebno tokom treninga i uticaće na njegovo raspoloženje i nivo energije. Pas će pokazati više uzbuđenja kada ga vizuelno stimuliše igračka čiju boju odlično vidi. Igračke za pse čija se boja stapa sa pozadinom neće zaintrigirati ljubimca.

(Petassure/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bul terijer iskopao rupu u kauču kako bi imao gde da krije igračke: Kad ti pas preuredi nameštaj

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari