• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svakodnevno ostavljate psa samog kod kuće? Evo koliko dugo može da izdrži samoću i odlaganje nužde

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle isteka "tajminga" pas mora da izađe ili da se osloni na pelenu

  • 0
Pas sam u kući Foto: Shutterstock/Ana Sha

Veliki broj ljudi oseća grižu savesti jer su, zbog posla i ostalih obaveza, primorani da svoje pse ostavljaju same skoro po ceo dan, i to gotovo svakodnevno. Pored toga, mnogi vlasnici koji ne praktikuju da ostavljaju ljubimce same, često se plaše da izađu na duže, bez obzira na to da li je reč o izlasku, gledanju filma, završavanju poslova..., jer ne znaju koliko dugo mogu da ostave psa samog.

Faktori su razni, počev od starosti psa, dresure, pa i karaktera ljubimca, a vlasnici su posebno zabrinuti zbog toga što ne znaju koliko pas može da izdrži da ne obavi nuždu.

Starost psa

Uzrast psa najviše utiče na učestalost obavljanja nužde, a ovo su vremenski okviri posle kojih pas neizostavno mora da izađe napolje.

• Štene – koliko je meseci staro, toliko sati može bez vršenja nužde (četvoromesečno štene može četiri sata bez toaleta)

• Psi stariji od godinu dana (odrasli) – mogu da budu oko 6 sati bez toaleta, a izdržavaju maksimalno do 8 sati

• Stari psi – maksimalno mogu da se suzdrže od vršenja nužde do 6 sati.

Što se tiče ovog problema, on se lako rešava treniranjem psa da nuždu vrši na pelenu, čime se neće mučiti ceo dan čekajući na vaš povratak. Šetnje su obavezne, ali u periodu dok ste van kuće, pelene "rade" posao.

Šetnje

Kada je reč o psima koji ostaju sami po 8 i više sati, bitno je da ih vlasnici od početka naviknu na to. Po dolasku psa u dom, ne treba ga odmah ostaviti samog duže od 8 sati, već dan-dva po nekoliko sati, da se prvo navikne na samoću, a zatim možete ići bez problema na posao. Važno je da psa izmorite šetnjom pre posla i ponovo po povratku u dom. Psa obavezno izvodite pre i posle posla kako bi mu se nadoknadila potrebna fizička i socijalna aktivnost, jer ne treba da zaboravimo da su psi socijalne životinje, naviknute na čopore i aktivnost.

Vlasnik i pas Foto: Shutterstock/Zanna Pesnina

Pažnja

Mnogi vlasnici muče sebe mislima o tome kako im je pas sam i bez pažnje dok su na poslu i često im promakne činjenica da postoji dosta vlasnika koji su u kućama stalno, a ne pridaju mnogo pažnje ljubimcu, misleći da je dovoljno što su tu. Kad se vratite sa posla, psu poklonite maksimalnu pažnju, bilo igrom ili maženjem (u zavisnosti od situacije), isto kao i pre odlaska na posao. To će psu biti sasvim dovoljno, jer će i dalje osećati vašu ljubav i svaki vaš povratak s posla biće mu kao nagrada.

Ako ćete dugo odsustvovati, psu ostavite dovoljno vode i hrane, kao i razne igračke kojima može da se zanima dok vas nema.

(Apetit.rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Video koji popravlja raspoloženje: Beba i pas osvajaju na prvi pogled

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari