• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pas i lavanda: Da li je bezbedno davati kućnom ljubimcu ovu biljku, u kakvim oblicima i kojoj količini

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Studija iz 2006. navodi da su psi provodili znatno više vremena odmarajući se i nisu lajali kada su bili izloženi mirisu lavande

  • 0
Pas i lavanda Foto: Shutterstock

Čak i ako niste u potpunosti informisani o blagodeti esencijalnih ulja na zdravlje čoveka, ne možete poreći da se o tome sve više priča. Sprovedene su brojne naučne studije kako bi se testirale tvrdnje, pogotovo ona koja se odnosi na "opuštajući efekat udisanja ulja lavande". Ulje lavande, kao i samu biljku, čak i ljudi mogu bezbedno da progutaju kako bi postigli slične umirujuće efekte.

A da li je bezbedno davati lavandu - u svim njenim oblicima - našim psima i da li njena svojstva imaju kod pasa isti učinak?

Da li je lavanda bezbedna za pse

Odgovor na ovo pitanje, nažalost, nije jednostavan. Lavanda sadrži malu količinu jedinjenja zvanog linalol, koje je toksično za pse i mačke. Linalol se nalazi u veoma malim koncentracijama i trovanje se retko javlja, a problem nastaje samo ako pas unese veliku količinu lavande.

Simptomi trovanja lavandom su: povraćanje, nemogućnost defekacije, natečen i osetljiv stomak, smanjen apetit i groznica. Ako posumnjate da je vaš pas pojeo veliku količinu lavande, odmah se obratite veterinaru (ili hitnoj veterinarskoj klinici). Lečenje varira, ali može uključivati davanje intravenskih tečnosti, dodatnog kiseonika i antihistaminika.

Aromaterapija je sigurnija od oralne primene esencijalnog ulja lavande.

Lavanda u Provansi, Francuska Foto: Pixabay/couleur

Terapeutska upotreba esencijalnog ulja lavande za pse

Postoje tvrdnje da esencijalno ulje lavande, kada ga pas udahne, a ne proguta, može ublažiti anksioznost, depresiju i stres. Predlaže se i da dodate nekoliko kapi ulja lavande na ogrlicu ili krevet psa, ili jednostavno postavite osveživač prostora sa aromom lavande.

Iako su naučna istraživanja o uticaju lavande na pse prilično oskudna, nekoliko naučnih studija je zaključilo da aromaterapija lavandom može pomoći psima da se opuste. Studija iz 2006. navodi da su "psi provodili znatno više vremena odmarajuži se, a manje vremena su bili u pokretu i nisu lajali kada su bili izloženi mirisu lavande".

Stoga je malo verovatno da će blago izlaganje aromaterapiji lavande naškoditi vašem psu, a može čak i da pruži neke pozitivne efekte. Samo povedite računa da pas nema direktan pristup esencijalnom ulju lavande i da ga ne proguta.

(Healthypaws/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kao da umesto repa ima propeler: Ovaj pas će poleteti od sreće dok čeka vlasnika

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari